САЩ разширява санкциите срещу Иран

1908
САЩ разширява санкциите срещу Иран
Снимка: Getty Imamges/ Guliver

САЩ наложиха санкции срещу иранския петролен министър Биджан Намдар Зангане, както и редица други ирански граждани, компании и организации, включително министерството на петрола на страната, се съобщава в изявление, публикувано в понеделник от Министерството на финансите на САЩ, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Ограниченията, освен към министерството на петрола, са насочени и към Националната иранска петролна компания (NIOC), Националната иранска компания за танкери (NITC) и свързаните с тях „свързани компании, изпълнители и високопоставени служители“. Вашингтон обяснява разширяването на санкциите с факта, че лицата и организациите, изброени в списъка, са предоставили "финансова подкрепа на специалните сили на Ал-Кудс от Корпуса на гвардейската ислямска революция" (елитните части на иранските въоръжени сили).

Американският цирк продължава: Нова порция обиди между Тръмп и Байдън

Докато изобразява един от най-обичаните си герои, Али Джи, Саша Барън Коен се запознава с няколко бизнес магнати, включително Тръмп, на...

Режимът в Иран използва петролния сектор за финансиране на дестабилизиращите дейности на Ал-Кудс, казва министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Според американските власти, по-специално силите на Ал-Кудс са използвали „повече от дузина кораби на NITC за транспортиране на почти 10 милиона барела петрол, които са били предназначени предимно за режима на сирийския президент Башар Асад“. „Иран продължава да допринася за запазването на конфликта в Сирия чрез подобни действия“, убеден е американският отдел. "Днешното решение е насочено срещу онези, които се занимават с доставка и транспортиране на нефт, което носи печалба на Ал-Кудс", се казва в документа.

"В допълнение към това се налагат санкции срещу четири лица, участвали в неотдавнашната сделка за продажба на ирански бензин на незаконния режим на президента Николас Мадуро във Венецуела", се казва още в изявлението на американското ведомство.

Освен това бяха наложени ограничения върху два танкера, плаващи под флаговете на Хондурас и Панама, които според властите на САЩ са свързани с Националната иранска петролна компания.

Китай с нови санкции срещу САЩ заради продажбата на оръжие

Китай ще санкционира американски фирми заради продажбата на оръжие в Тайван, съобщи АФП. Говорителят на китайското външно министерство...

Черният списък означава замразяване на активи в САЩ и забрана на американските граждани или компании да правят бизнес с участващите

Иран и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция), както и Германия през 2015 г. разработиха Съвместен цялостен план за действие (JCPOA), който ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на отмяна на санкциите на ООН и едностранни ограничителни мерки на САЩ и ЕС. По това време президент на САЩ беше демократът Барак Обама. През май 2018 г. администрацията на настоящия президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, обяви оттеглянето на САЩ от JCPOA и наложи икономически санкции срещу Иран.

Тръмп многократно е заявявал, че е готов да възобнови диалога с иранските власти. Според него Вашингтон е заинтересован да замени JCPOA с друг договор, който да обхваща не само ядрената програма на Иран, но и широк спектър от други въпроси, включително ракетната програма на Техеран и регионалната му политика./ БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com