САЩ разширяват военното си присъствие в Карибския басейн

1637
САЩ разширяват военното си присъствие в Карибския басейн
Снимка: US Air Force

Когато по-рано миналата година президентът Доналд Тръмп обяви вариантите за справяне с политическите и хуманитарни последици от силния захват на властта във Венецуела от страна на Николас Мадуро, той осъзна, че суровата му реторика срещу южноамериканския лидер не е подкрепена от проявление на сила в региона.

Това беше поправено в сряда, след като Тръмп, заобиколен от висши служители на администрацията си, обяви разширено военно присъствие в близост до бреговете на Венецуела – нещо, невиждано от десетилетия.

Министърът на отбраната Марк Еспър, директорът на Съвета за национална сигурност Робърт О'Брайън и генералният прокурор Уилям Бар казаха по време на пресконференцията, че допълнителните военни са предназначени за „операции срещу наркотрафика“, но също така са насочени към спирането на средствата за Мадуро и най-близките му съюзници, срещу които в САЩ неотдавна бяха повдигнати обвинения за наркотрафик.

„Когато започнахме политиката за максимален натиск през януари, президентът анализира какви са нашите военни активи в Западното полукълбо, защото очевидно всички опции бяха и са на масата“, каза висш служител на администрацията пред Miami Herald, цитиран от БГНЕС.

„Нямаше баланс. По-голямата част от активите ни бяха в Близкия изток, Азия и т.н., така че той помоли да бъдат калибрирани, за да има необходимото присъствие в района, за да види къде отива тази ситуация по отношение на Венецуела, добави служителят.

Този ход е в съответствие с дългогодишното убеждение на Тръмп, че САЩ не трябва да харчат ресурси за отдалечени региони, заяви официалният представител. Преминаването на Мадуро от "нелегитимен" към публично обвинение "нарко-терорист", предостави обосновка за военните действия, въпреки данните на правителството, според които Венецуела не е основна транзитна страна за пристигащия в САЩ кокаин.

Официалният представител също посочи дестабилизацията, която венецуелските политически и хуманитарни кризи са причинили в региона, като милиони венецуелци бягат към съседните страни, като още един императив за разширяване на военното присъствие на САЩ в Западното полукълбо.

Президентът на Колумбия Иван Дуке е един от най-силните гласове, които искат повече подкрепа за справяне с мигрантите, но също и с „наркотерористите“ от двете основни партизански групи - FARC и ELN - и двете подкрепяни от Мадуро във Венецуела.

Еспер публикува списък на силите, мобилизирани за мисията, включително разрушители на ВМС, катери на бреговата охрана, бойни кораби на ВМС, хеликоптери, патрулни самолети на ВМС P-8, заедно с тези на военновъздушните сили E-3 AWACS и E-8 JSTARS за изпълнение въздушно наблюдение, контрол и комуникации.

Операцията включва групи за подпомагане на силите за сигурност. На пресконференцията в сряда генерал Марк Мили, председател на Съвместния началник-щаб, заяви, че има „хиляди“ моряци, войници, летци и пехотинци.

Част от експертите са били изненадани от някои активи, мобилизирани в региона. „Тук има изброено сериозно военно оборудване“, каза Адам Исааксон, директор на Програмата за надзор на отбраната във Вашингтонската служба за Латинска Америка.

„Не мога да си спомня последния път, когато в Карибите или източното Тихоокеанско крайбрежие е имало разрушители на ВМС на САЩ за операции, а не за учения. И всеки самолет E-3 AWACS струва повече от четвърт милиард долара “, написа той в Туитър.

Над 10 000 са вече жертвите на коронавирус в Съединените щати

Повече от 10 000 души са починали от коронавируса в Съединените щати от началото на епидемията, започнала в края на януари. Това съобщи...

Според Южното командване на САЩ, което отговаря за провеждането на операцията в Карибите и Тихоокеанския регион, тези самолети вече са били използвани в региона.

„AWACs е един от самолетите, които сме използвали за извършване на операции по откриване и наблюдение в миналото“, заяви пред Miami Herald Жозе Руис, служител за връзки с медиите в Southcom. „Доколкото става въпрос за корабите на ВМС, те са един от активите, който позволява предотвратяване на доставките на наркотици към САЩ.“

Подобни "силови структури" на бреговата охрана - патрулни самолети, кораби с летателни палуби, хеликоптери и военни отряди - са стандарт при подобни операции, каза Руиз.

Командирът на Южното командване, военноморски адмирал Крейг Фалер, се застъпи за повече ресурси за операции срещу наркотрафика в Централна и Южна Америка. В изслушване пред Конгреса през март той обяви, че военното присъствие на САЩ ще се увеличи в региона по отношение на кораби, самолети и сили за сигурност, за да „успокои партньорите“ в борбата с „незаконния наркотероризъм“.

Новините за операцията обезпокоиха венецуелските лидери и съживиха надеждата на населението на Венецуела, че американските военни действия срещу Мадуро започват.

COVID-19 срина американската икономика с 29% само за месец, сочи изследване

Рестриктивните мерки, които бяха въведени от американските и федералните правителства за борба с разпространението на новия коронавирус...

В четвъртък, вторият човек след Мадуро, Диосдадо Кабело, отправи заплахи по телевизията на живо срещу САЩ и венецуелската опозиция, по-специално лидерът й Хуан Гуайдо, ръководителят на Народното събрание, който е признат от САЩ и близо 60 държави като легитимен президент на страната.

Куба също изрази загриженост.

„Военната операция, обявена от правителството на САЩ, включваща разполагане на военни кораби в близост до Венецуела и придвижването на специални военни части, е сериозна заплаха за мира в региона“, заяви Бруно Родригес, външен министър на Куба в Туитър. „Твърдението за борба с наркотрафика е просто опортюнистичен предлог.“

Висшият служител на администрацията на Тръмп повтори, че операцията изпраща силно предупреждение към Мадуро. Той го призова да сътрудничи с Министерството на правосъдието и администрацията за да бъде намерено решение чрез преговори.

„Изборът тук са сътрудничество или конфронтация, а конфронтацията никога не завършва добре“, каза той. „Надяваме се здравият разум да надделее, защото нашата цел все още е демократичен преход. Но сега дори не се занимаваме с режим, а с картел".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com