САЩ се цели в многомилионно намаление на бюджета на ООН

911
САЩ се цели в многомилионно намаление на бюджета на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати призовават за намаляване с 250 млн. долара на следващия двугодишен оперативен бюджет на ООН 2018-2019 и предложиха няколко съкращения, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от АФП. Този бюджет за редовните дейности, за персонала и инфраструктурното оборудване, който сега се обсъжда, трябва да бъде одобрен от 193-те държави членки преди края на декември.

През следващите две години службите на ООН изчислиха нуждите си на 5,4 милиарда долара, като вече има направено съкращение от 200 милиона долара от бюджета за 2016-17. В секретариата на ООН работят около 40 хиляди души, наети от цял свят. Като най-голям вносител, САЩ плащат 22% от този оперативен бюджет.

Казахстан настоява за възстановяването на мирния процес в Близкия изток

Постоянният представител на Казахстан в ООН Кайрат Умаров заяви, че страната му настоява за най-скорошно възобновяване на мирните прего...

"Съединените щати споделиха с държавите членки на ООН желанието си да намалят бюджета на организацията с 250 млн. долара", заявиха двама дипломати за АФП, при условие че останат анонимни. Те искат намаляване с около 5%, но това е почти невъзможно да се постигне, според трети дипломат.

Според няколко дипломатически източници, Съединените щати подробно са разработили искането си за възможни "съкращения". Те биха могли да засегнат специалните политически мисии на ООН - Палестина, Либия или Афганистан - комуникационната служба, да се намесят в сферата на развитието и да доведат до замразяване на набирането на персонал и на заплатите на служителите.

Американската мисия в ООН засега отказва коментар. Отговор от Организацията на обединените нации не може да бъде получен незабавно.

Според дипломат, който говори при условие да остане анонимен, Европейският съюз е предложил намаляване на бюджета със "170 милиона долара". "Това е класика", казва друг дипломатически източник: "Все още има два блока – САЩ и ЕС - които искат да намалят бюджета, и останалите, които не искат".

Дипломатическото представителство на Европейския съюз в ООН също отказа да коментира, като се позовава на чувствителността на темата и продължаващите дискусии.

САЩ: Оставаме ангажирани със запазването на мира в Близкия изток

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, заяви, че Вашингтон остава ангажиран към запазването на мира в Близкия изток, въпреки...

"Мамут"

Оперативният бюджет на ООН е отделен от бюджета за мирни операции, в които работят над 100 хиляди миротворци в около 15 мисии по целия свят. Този последен годишен бюджет бе приет през юни и е 7,3 милиарда долара. По това време Съединените щати вече призоваха за намаляване на този пакет, ограничен след преговорите до 600 милиона долара. Първоначално Вашингтон, който е и най-големият вносител с 28,5%, искаше намаляване с 1 милиард долара.

Със 193 страни ООН "се превърна в чудовище и хартиена грамада с отклонения” преценяват някои експерти, които обаче посочват истинската му цена. Бюджетът на ООН за мироопазващи операции е само "0,4% от световните военни разходи", каза един от тях.

Новото финансово съкращение, поискано от Съединените щати, може да се окаже вредно за реформите, планирани от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Той пое функциите си през януари с цел да направи Организацията на обединените нации по-ефективна до 2020 г.

Преди седмица, на среща за финансирането на ООН, Гутериш поиска от членовете по-голяма гъвкавост в управлението на организацията, включително годишен оперативен бюджет, а не двугодишен.

ООН ни критикува за насилие над арестанти, затворници, жени и бежанци

Всеки трети задържан в българските полицейски управления бива малтретиран, като в някои случаи малтретирането представлява изтезание. ...

Предложените реформи "нямат за цел да намалят персонала или да спестят пари, а да направят ООН по-ефективна" и "ние трябва да опростим" бюджетното планиране, обясни той. Антонио Гутериш призова държавите членки да "дадат повече правомощия да преразпределят до 20% от вноските във всяка стратегическа област - мир и сигурност, развитие и администрация на ООН - според насоките от Съвета за сигурност.

Подходите на САЩ и ООН са различни, казва Александра Новоселоф от Международния институт за мир, базиран в Ню Йорк. "Да намалим размера на мамута според Съединените щати означава да намалим разходите". За Гутериш, "става дума да се направи бюрокрацията по-гъвкава, за да изпълни своите задължения".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com