САЩ се опитват да успокоят гнева на Европа

47747
САЩ се опитват да успокоят гнева на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Изправен пред неотслабващия гняв на европейците, Белият дом обеща да се опита да ограничи действията на американските разузнавателни служби, а президентът Барак Обама обмисля да забрани следенето на лидери на партньорските страни.

„Полагат се усилия за подобряване на прозрачността и работата с Конгреса, за да се намерят средства за по-добър контрол и овладяване на институциите, които участват в програмите” за следене, заяви в понеделник говорителят на Белия дом, Джей Карни.
Междувременно, „Ню Йорк таймс” оповести, че Обама обмисля възможността да обяви за незаконно подслушването на лидери съюзници на САЩ, като например германския канцлер Ангела Меркел.

Вашингтон продължава да си навлича гнева на европейските страни, които са били обект на програмите за следене. С всеки изминал ден полемиката е подхранвана от нови разкрития относно мащаба на мерките за проследяване на електронни данни от Агенцията за национална сигурност на САЩ, последните от които засягат Испания.

Разколебано довериe

В понеделник делегация на ЕП пристигна за тридневна визита в САЩ, за да обсъди „отражението на програмите за наблюдение върху основните права на гражданите в ЕС”.

„Нашето доверие е разколебано”, обобщи ситуацията германецът Елмар Брок, председател на комисията за външна политика в ЕП след среща с американски депутати. „Недопустимо е канцлерът Меркел и други лидери да бъдат шпионирани в продължение на над 10 години”, допълни той.

Белият дом увери, че разузнавателните дейности са имали за цел сигурността на американците, и отрече твърденията, че действията на Агенцията са целели събиране на икономическа информация. От своя страна, Обама обясни дейността на Агенцията така: „Даваме им инструкции, но през последните години техният капацитет се разви и се разрасна”. „Това е причината да започна преразглеждане на тези дейности” допълни президентът.

Председателят на най-влиятелната комисия в американския Сенат – тази за разузнаването, Дaян Фейнстейн, отиде по-далеч, като обяви „основно преразглеждане” на операциите за шпионаж.

„Що се отнася до събирането на данни за лидерите на страни съюзници на САЩ, като Франция, Испания, Мексико и Германия, аз съм категорично против”, заяви тя.

В Германия разкритията за предполагаемото подслушване на мобилния телефон на канцлера Меркел предизвика истински шок, а германските депутати ще се срещнат на 18 ноември на извънредно заседание, за да обсъдят случая.

Списание „Шпигел” дори писа, че президентът Обама е знаел за програмата от 2010 година, но информацията бе опровергана от Агенцията за национална сигурност на САЩ. В резултат на всичко това, тази седмица Германия възнамерява да изпрати своя делегация от високопоставени служители на германското разузнаване в САЩ, за да „реализират напредък в разговорите с Белия дом и Агенцията относно скорошните твърдения”.

АФП

Обама нареди проверка на службите за подслушванията

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да започне проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС), ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com