САЩ спират финансирането на стабилизационния фонд за Сирия

1832
САЩ спират финансирането на стабилизационния фонд за Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Администрацията на президента Доналд Тръмп изглежда ще прекрати финансирането на стабилизационния фонд за Сирия като част от решението на лидера на Белия дом да изтегли САЩ от разкъсваната от гражданска война близкоизточна държава, съобщава изданието Washington Examiner, цитирано от "Фокус".

Информацията бе обявена само ден, след като Саудитска Арабия обеща 100 млн. долара за подкрепа на международната коалиция срещу „Ислямска държава“.

Рияд дава 100 млн. долара за стабилизиране на Североизточна Сирия

Саудитска Арабия обяви решението си да допринесе със 100 млн. долара за подкрепяната от САЩ кампания за „стабилизиране“ на ...

Конгресът бе информиран за решението от служители на администрацията, които поясниха, че 200-те милиона долара, отпуснати по-рано за стабилизиращи програми в Сирия, ще бъдат пренасочени към други. Решението бе предшествано от преразглеждане на финансирането, започнало през март, малко след уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че няколко „коалиционни партньори са направили обещания и принос през последните месеци", за да подкрепят усилията на САЩ да се противопоставят на ислямистката терористична групировка в Сирия.

„Този значителен принос ще играе ключова роля в усилията на коалицията да съживи общности като Ракка, които са били опустошени от терористите", подчертаха на свой ред от дипломатическата мисия на Рияд във Вашингтон. Според изявлението, парите ще бъдат използвани за „възстановяване на средствата за препитание и основни услуги в областта на здравеопазването, селското стопанство, електричеството, водоснабдяването, образованието, транспорта и отстраняването на руините".

Външното финансиране от Саудитска Арабия и други съюзници е основната причина, поради която президентът Тръмп е решил да изтегли допълнителните 200 милиона долара, които Вашингтон планираше да похарчи в Сирия.

Взрив уби десетки в Сирия

Близо 40 души загинаха при взрив в сирийската провинция Идлиб, която продължава да е арена на жестоки сражения между силите на режима н...

По-рано държавният глава на САЩ увери, че иска да изтегли страната от Сирия. Съобщено бе, че на мястото на американските сили ще бъдат обучени арабски части, които един ден биха могли да заменят американските войски в Сирия и да помогнат за стабилизирането на региона след победата над „Ислямска държава“. През април Тръмп нареди на Пентагона да започне изтеглянето на две хиляди американски военнослужещи, които понастоящем още са разположени в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com