САЩ със санкции срещу руснаци за киберпрестъпления

1551
САЩ със санкции срещу руснаци за киберпрестъпления
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати наложиха санкции на руснаците Максим Якубец и Игор Турашов, които властите обвиняват за подготовката и осъществяването на хакерски атаки, както и на редица физически и юридически лица, свързани според Вашингтон с хакерската група "Evil Corp". Според Вашингтон, Якубец и Турашов, както и юридически лица, свързани с "Evil Corp", са нанесли щети за милиони долари. Това се посочва в изявление, публикувано от Министерството на финансите на САЩ, предаде БГНЕС.

Освен Якубец и Турашов, в списъка са още 15 лица, повечето от които са граждани на Русия. Сред тях има и граждани на Украйна, Испания, Гърция, Израел и Узбекистан. Санкции бяха наложени и на шест руски юридически лица, свързани според Министерството на финансите на САЩ, с руснака Денис Гусев, който беше част от хакерска група.

Защо Москва се държи по този начин?

Напоследък Русия проявява необичайна агресивност. Нападенията срещу Запада станаха почти ежедневни – но не с танкове и ракети, а ...

"Министерството на финансите налага санкции срещу "Evil Corp" като част от мащабни действия, насочени срещу една от най-активните престъпни организации в света в кибер сферата", потвърди министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

Американската хазна съобщи също, че дейността на "Evil Corp" е нанесла щети на стойност 100 милиона долара. "Evil Corp” използва зловреден софтуер на "Dridex" за заразяване на компютри и за събиране на информация за сметки в стотици банкови и финансови институции в повече от 40 страни. Този зловреден софтуер също "причини щети на милиони щатски долари на международни финансови институции и техните клиенти", се казва в документа. В същото време от ведомството отбелязват, че "общите им незаконни постъпления вероятно са много по-големи".

Според Министерството на правосъдието на САЩ действията на хакерите са засегнали приблизително 300 банки и финансови институции, значителна част от които са разположени в САЩ и Великобритания. 

"Evil Corp" функционира като търговска организация, която се ръководи от група хора, разположени в Москва, в Русия. Те имат дългогодишен опит и са в добре развити доверителни отношения помежду си", заявяват от Министерството на финансите на САЩ.

Microsoft: Руски хакери атакуват спортни организации

Известната хакерска група "Стронций" организирано атакува спортни организации на 3 континента, обявиха от Microsoft, цитирани от Reuter...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com