САЩ засега отказват да изнасят ваксини срещу коронавирус, но разговарят с Мексико за това

1665
САЩ засега отказват да изнасят ваксини срещу коронавирус, но разговарят с Мексико за това
Снимка: БГНЕС

САЩ няма да доставят ваксината срещу коронавирус в чужбина, докато не завършат ваксинацията на населението си. Това заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки, предаде БГНЕС.

"Не. Президентът даде ясно да се разбере, че целта му е да ваксинира всеки американец. Когато постигнем тази цел, тогава с радост ще обсъдим следващите стъпки", каза на брифинг Псаки, попитана дали Вашингтон ще се съгласи да постави ваксина по евентуално искане на Мексико.

Коронавирусът по света: Видимо намаление на новите случаи в САЩ

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 114 051 765 и 114 689 260 според а...

Според актуална информация на Statista, в САЩ вече са приложени над 75 200 000 дози ваксина срещу коронавирус. По този показател Съединените щати са номер едно в света, далеч пред Китай, където са приложени малко над 40 000 000 дози.

Буквално часове след това изявление обаче президентите на САЩ и Мексико Джо Байдън и Андрес Обрадор се договориха по време на видео преговори да развиват сътрудничество в борбата срещу пандемиите. В това число двамата говориха за доставки на ваксини срещу коронавирус от САЩ за Мексико.

"Те се договориха да си сътрудничат срещу пандемиите, включително чрез разширяване на възможностите на общественото здравословно хранене, обмена на информация и разработването на миграционните политики. Осъзнавайки стратегическа важност на двустранните икономически отношения, те потвърждават своята ангажираност с тристранното търговското споразумение, включващо и Канада... Двамата лидери се договориха да укрепят устойчивостта и безопасността на веригите от доставки, ...както и да поддържат икономическия диалог на високия ниво за постигане на тези цели", казва се в документа.

Президентите на два страни обсъдиха и сътрудничеството в сферата на безопасността, борбата срещу климатичните промени, противодействието срещу корупцията, както и въпросите на миграционната политика.

Съединените щати одобриха ваксината на Johnson&Johnson

САЩ получават трета ваксина за превенция на COVID-19. Това е факт, след като федералната агенция за контрол на храните и лекарствата ра...

В началото на декември 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, забраняващ предоставянето на коронавирусна ваксина на други страни преди ваксинирането на американците.

В САЩ са одобрени три ваксини срещу коронавирус. Две от тях (на Pfizer/BioNTech и Moderna) се прилагат с две дози, а третата, на компанията "Джонсън и Джонсън" и "Янсен" - с една доза.

Байдън се ангажира да извърши 100 милиона ваксинации срещу коронавирус през първите 100 дни от президентството си. Към днешна дата според наличните статистически данни са използвани над 75 милиона дози от ваксините.

Още: Огромен ръст: 2588 нови случая на COVID-19, 117 души са починали за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com