Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ

4569
Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ
Снимка: Getty Images

Семействата на убити, ранени и държани като заложници от терористични групировки в Близкия изток американци подадоха съдебен иск срещу шведския телекомуникационен гигант Ericsson. Те обвиняват компанията, че е допускала т.нар. защитени плащания към Ал Кайда, Ал Кайда в Ирак и "Ислямска държава" (ИДИЛ), с които са се финансирали нападения на бойците срещу американски войници.

В иска, подаден миналия петък във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, се казва, че компанията с официално име Telefonaktiebolaget LM Ericsson и нейното дъщерно дружество в САЩ са пренасочили средства чрез своите местни иракски телекомуникационни партньори Asiacell и Korek, за да плащат на терористични групи. Те, от своя страна, са извършвали нападения срещу американци в Ирак, Афганистан и Сирия.

Нов закон за тероризма влиза в сила в Швеция

Новият закон за тероризма, приет от шведския парламент на 31 май, ще влезе в сила в началото на следващия месец. Според закона опитите ...

Това обявиха от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), които в миналото работиха по Досиетата „Пандора“, „Панама Пейпърс“ и други мащабни разследвания. Сега ICIJ публикува разкритията The Ericsson List.

Консорциумът цитира Райън Спарачино – партньор на базираната във Вашингтон адвокатска кантора Sparacino PLLC, който обяснява ситуацията със съдебния иск срещу Ericsson: „Докато американците рискуват живота си между 2005 и 2021 г., за да помогнат за възстановяването на Ирак, Афганистан и Сирия, LM Ericsson и Ericsson Inc. улесняват незаконни трансакции, свързани с Ирак, за които знаят, че се използват от терористи като ИДИЛ за финансиране на атаки“.

Според съдебния иск Ericsson е нарушила американските закони за борба с тероризма и е използвала мрежа от консултанти, подизпълнители, партньори и парични фондове, за да превежда плащания на терористични агенти, докато ИДИЛ е водила насилствена кампания срещу американските сили и техните съюзници.

Твърденията в иска повтарят репортажите на Международния консорциум на разследващите журналисти, който получи изтекли документи на Ericsson. В тях подробно се описват предполагаеми корупционни практики в 15 държави, включително в Ирак, където шведският телекомуникационен гигант вероятно е извършвал плащания към терористичната групировка „Ислямска държава“.

Искът се позовава именно на репортажи на ICIJ и 30 медийни партньори в 22 държави, според които Ericsson или негови агенти са плащали за контрабанда на оборудване през зоните, контролирани от ИДИЛ, по маршрут, известен като "скоростната магистрала".

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит от дрон на САЩ (ВИДЕО)

Лидерът на терористичната групировка "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит след удар на дрон на САЩ в Афганистан. Новината първо беше съо...

Сред стотиците ищци по делото са семействата на Джеймс Фоули - журналист, изчезнал в Сирия и в крайна сметка обезглавен от ИДИЛ; на Кайла Мюлер, служила в Сирия като хуманитарен работник и загинала в ръцете на ИДИЛ; Аугуст Уайлдман, чийто съпруг - подполковникът от армията Дейвид Е. Кабрера - е убит при самоубийствен атентат в Кабул през 2011 г.

41-годишният Кабрера, баща на 4 деца, е социален работник, който тогава иска да отиде в Афганистан, за да помогне на войниците, получили травми по време на бойните действия. Бил е в страната само 29 дни, след което е убит.

 

"Причината, поради която правя това, е, че Дейв искаше да помага на хората", казва вдовицата му Уайлдман пред ICIJ. "И сега най-накрая имам възможност да направя същото“.

"Загубихме хора, които никога не трябваше да губим - защото компании като Ericsson предпочетоха печалбите пред хората. Четирите деца на Дейв нямат баща, защото някой в Ericsson е решил, че печалбата му е по-важна от това петгодишното ни дете да израсне с баща си“, добавя Уайлдман в емоционалното си изявление.

Колко бойци на "Ислямска държава" още действат в Сирия и Ирак - какво показват данните на ОOН

От 6 000 до 10 000 бойци на терористичната група "Ислямска държава" (ДАЕШ) все още действат в Ирак и Сирия. Това заяви шефът на ООН за ...

Репортажите на ICIJ разкриват, че Ericsson е извършила подозрителни плащания за десетки милиони долари в Ирак, като е финансирала „мошенически фондове“, пътувания в чужбина на служители на отбраната и подкупи на корпоративни ръководители и вероятно на терористи.

Няколко дни след доклада на ICIJ Министерството на правосъдието на САЩ съобщи на Ericsson, че не е разкрила достатъчно информация за евентуални нарушения в Ирак преди уреждането на наказателно дело през 2019 г. Тогава е било сключено споразумение и шведската фирма е платила повече от 1 млрд. долара за сваляне на обвиненията в корупция в пет държави, но не и в Ирак. Сега Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ провеждат нови разследвания на поведението на Ericsson в страната от Близкия Изток.

В иска, подаден миналия петък, адвокатите на семействата на военнослужещите заявиха, че освен от репортажите на ICIJ, са събрали информация от свидетели, както и от разсекретени разузнавателни данни, показания и доклади на Конгреса и други публикации в пресата. Адвокатската кантора Sparacino PLLC представлява американски семейства в 10 съдебни дела срещу Иран и корпоративни ответници, обвинени в подкупване или пране на пари за терористи.

Според иска - Ericsson е наела консултанти и подизпълнители, които са използвали специална схема на „разтоварване“ за финансиране на тероризма. Съгласно нея компаниите преговарят с доверен посредник, към когото насочват поток от незаконни плащания. "Такъв съюзник, от своя страна, обикновено не е изправен пред същата правна опасност като партньора, който извършва разтоварването, и следователно се съгласява да изпълнява функцията на разтоварване в замяна на някаква изгода. Такива примери са извънбюджетни парични плащания, безплатни стоки и т.н.“, пише в иска.

В документа се казва още, че когато местният доставчик Asiacell е извършвал защитени плащания на Ал Кайда, Ал Кайда в Ирак и „Ислямска държава“, той често го е правил чрез Ericsson или нейни подизпълнители. По същия начин Ericsson е използвала Korek и други фирми и лица в стратегията за "разтоварване", за да предава незаконни плащания на бойците.

Спецчасти на САЩ ликвидираха лидера на Ислямска държава в Сирия

Спецчасти на САЩ са елиминирали лидера на "Ислямска държава" по време на атака в Северозападна Сирия,  обяви президентът Джо Байдъ...

Ericsson, Asiacell и Korek не са отговорили на молбата на ICIJ за коментар по темата.

Предполагаемите плащания, описани в иска, са помогнали за финансирането на самоубийствени атентати, вземане на заложници, изтезания, крайпътни бомби и обезглавявания в Ирак, Афганистан и Сирия и са отнели живота на стотици хора. Към днешна дата Ал Кайда, Ал Кайда в Ирак и "Ислямска държава" са убили или са помогнали за убийството на повече от 2500 американски военнослужещи. Ранили са още около 30 000 души в Близкия изток, Европа, Азия и Африка, пише в иска на американските семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка