Сериозни данни за корупция срещу бивш мексикански президент

1458
Сериозни данни за корупция срещу бивш мексикански президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието, който управлява страната от 2012 до 2018 година, e използвал подкупи за финансиране на кампанията си, се посочва в изявление, изпратено до Генералната прокуратура на Мексико от бившия шеф на държавната петролна и газова компания Pemex Емилио Лосоя. Лосоя е обвинен в корупция, предаде БГНЕС.

Лосоя твърди, че в случая с бразилската строителна компания Одебрехт са платени няколко подкупа на обща стойност над 100 милиона песо (4,5 милиона долара), главно за предизборната кампания през 2012 г.

АНС е подслушвала президентите на Бразилия и Мексико

Американските служби са шпионирали комуникациите на президента на Бразилия Дилма Русеф, както и на мексиканския държавен глава Енрике ...

"Ищецът посочва, че Енрике Пеня Нието и неговият министър на финансите Луис Видегарай са му наредили да изпрати тези пари на няколко чуждестранни политически консултанти, които са участвали в кампанията", цитира изявлението генералният прокурор Алехандро Манеро

Лозоя също така твърди, че по-късно му било казано от президента и финансовия министър да се платят 120 милиона песо (5,3 милиона долара) на един член на Камарата на депутатите и петима сенатори, за да си осигурят подкрепата за одобряване на структурните реформи през 2013 и 2014 г. Бившият шеф на "Пемекс" (Pemex) заяви, че има видеозапис, свидетели и документи, потвърждаващи информацията, съдържаща се в изявлението му.

От този момент Генералната прокуратура на Мексико започна разследване. "Ние ще извършим всички необходими действия, на първо място, потвърждение на показания, призоваване на свидетели, разпити, както и видеозаписи. Ако е необходимо, ще повикаме хората, срещу които Лозоя повдига обвинения за даване на показания", заяви Манеро.

Прокуратурата обвинява Лозоя в престъпна конспирация, корупция и сделки с финансови средства с незаконен произход. Обвинението смята, че той е получил над 10 милиона долара в замяна на предоставянето на договори с Odebrecht.

Арестуваха в САЩ бягащ 3 години от мексиканското правосъдие бивш губернатор

Сесар Дуарте, избягалият бивш губернатор на мексиканския щат Чихуахуа, е арестуван в САЩ по обвинения в корупция, съобщи държавната про...

Бившият изпълнителен директор на Pemex, който ръководеше компанията от декември 2012 година до февруари 2016 година, беше арестуван в Испания на 12 февруари. Мексиканските власти поискаха екстрадицията му по подозрение за пране на пари и други престъпления. След като беше екстрадиран на 17 юли, той бе настанен в болница в Мексико Сити, откъдето напусна по-рано този месец.

Съдът реши, че по време на разглеждането на делото му Лозоя ще остане на свобода. Той не може да напусне Мексико Сити и трябва да носи електронна лента за китка, която проследява местоположението му.

Лозоя се призна за невинен в съдебно заседание на базата на видео през юли. Той каза на съдията, че е бил подложен на натиск и сплашване, а също така потвърди готовността си да сътрудничи с мексиканските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com