Сериозни данни за корупция срещу бивш мексикански президент

1472
Сериозни данни за корупция срещу бивш мексикански президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието, който управлява страната от 2012 до 2018 година, e използвал подкупи за финансиране на кампанията си, се посочва в изявление, изпратено до Генералната прокуратура на Мексико от бившия шеф на държавната петролна и газова компания Pemex Емилио Лосоя. Лосоя е обвинен в корупция, предаде БГНЕС.

Лосоя твърди, че в случая с бразилската строителна компания Одебрехт са платени няколко подкупа на обща стойност над 100 милиона песо (4,5 милиона долара), главно за предизборната кампания през 2012 г.

АНС е подслушвала президентите на Бразилия и Мексико

Американските служби са шпионирали комуникациите на президента на Бразилия Дилма Русеф, както и на мексиканския държавен глава Енрике ...

"Ищецът посочва, че Енрике Пеня Нието и неговият министър на финансите Луис Видегарай са му наредили да изпрати тези пари на няколко чуждестранни политически консултанти, които са участвали в кампанията", цитира изявлението генералният прокурор Алехандро Манеро

Лозоя също така твърди, че по-късно му било казано от президента и финансовия министър да се платят 120 милиона песо (5,3 милиона долара) на един член на Камарата на депутатите и петима сенатори, за да си осигурят подкрепата за одобряване на структурните реформи през 2013 и 2014 г. Бившият шеф на "Пемекс" (Pemex) заяви, че има видеозапис, свидетели и документи, потвърждаващи информацията, съдържаща се в изявлението му.

От този момент Генералната прокуратура на Мексико започна разследване. "Ние ще извършим всички необходими действия, на първо място, потвърждение на показания, призоваване на свидетели, разпити, както и видеозаписи. Ако е необходимо, ще повикаме хората, срещу които Лозоя повдига обвинения за даване на показания", заяви Манеро.

Прокуратурата обвинява Лозоя в престъпна конспирация, корупция и сделки с финансови средства с незаконен произход. Обвинението смята, че той е получил над 10 милиона долара в замяна на предоставянето на договори с Odebrecht.

Арестуваха в САЩ бягащ 3 години от мексиканското правосъдие бивш губернатор

Сесар Дуарте, избягалият бивш губернатор на мексиканския щат Чихуахуа, е арестуван в САЩ по обвинения в корупция, съобщи държавната про...

Бившият изпълнителен директор на Pemex, който ръководеше компанията от декември 2012 година до февруари 2016 година, беше арестуван в Испания на 12 февруари. Мексиканските власти поискаха екстрадицията му по подозрение за пране на пари и други престъпления. След като беше екстрадиран на 17 юли, той бе настанен в болница в Мексико Сити, откъдето напусна по-рано този месец.

Съдът реши, че по време на разглеждането на делото му Лозоя ще остане на свобода. Той не може да напусне Мексико Сити и трябва да носи електронна лента за китка, която проследява местоположението му.

Лозоя се призна за невинен в съдебно заседание на базата на видео през юли. Той каза на съдията, че е бил подложен на натиск и сплашване, а също така потвърди готовността си да сътрудничи с мексиканските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка