Шест години по-късно: Арести на полицаи и военни в Мексико заради изчезнали десетки студенти

3152
Шест години по-късно: Арести на полицаи и военни в Мексико заради изчезнали десетки студенти
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че мексиканското правосъдие е разпоредило ареста на членове на федералната полиция и армията заради изчезването на 43-та студенти от Айоцинапа (Гереро) преди шест години. Той добави също, че има заповеди срещу членове на публичното министерство, съобщава Си Ен Ен.

"Издадени са заповеди за арест срещу военните, които ще бъдат изпълнени. Никаква безнаказаност, който е участвал и това бъде доказано, ще бъде съден", предупреди президентът по време на представянето на специален доклад за развитието на разследването, като на срещата присъстваха родители на изчезналите, които от години определят военните като един от вероятно отговорните.

Поредно показно убийство на журналист в Мексико, изглежда е и изтезаван

Мексиканският журналист Хулио Валдивия, сътрудник на вестник El Mundo de Córdoba, беше убит тази сряда в източната част на Верак...

Има десетки заповеди за арест. След доклада на Лопес Обрадор, Алехандро Енцинас, заместник-министър на вътрешните работи и председател на Комисия за истина, създадена по случая, каза пред пресата, че вече се работи за намиране на униформените и всички заподозрени, класифицирани като "интелектуални и материални автори" на престъплението.

Президентът припомни, че по време на предишното управление на Енрике Пеня Нието (2012-2018) беше казано, че ако армията е участвала, институцията трябва да бъде "защитена", за да не бъде засегната. "Аргументирах обратното: ако стане ясно, че военните са участвали, е необходимо да се кажат, знаят и накажат виновните и че вместо да отслаби въоръжените сили, това би ги засилило", заяви той.

Според противоречивата версия на правителството на Пеня Нието, през нощта на 26 септември 2014 г. 43 студенти от Институт за учители в Айоцинапа са били задържани от корумпирани полицаи в Игуала и предадени на картела "Герерос унидос", който ги е убил, а след това е изгорил и изхвърлил останките в река.

Тази история, известна като "историческа истина", беше оповестена публично от членове на семействата и разследвана от Междуамериканската комисия по правата на човека (IACHR) и нейната интердисциплинарна група независими експерти (GIEI), която посочи, че телата не могат да бъдат изгорени на това място. Те настояват от години да се проучи вероятното участие в събитията на два армейски батальона, разположени в района.

Сериозни данни за корупция срещу бивш мексикански президент

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието, който управлява страната от 2012 до 2018 година, e използвал подкупи за финансиране на...

Припомняме, че по времето, когато трагедията стана факт, в Мексико имаше големи протести с искане за образование и свобода - ПОДРОБНОСТИ НАУЧЕТЕ ТУК!

Още: "Отвлечените студенти в Мексико са мъртви, обяви прокуратурата"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com