Шпионажът в Австралия процъфтява, дори тормози гражданите

1490
Шпионажът в Австралия процъфтява, дори тормози гражданите
Снимка: Pixabay

Шпионажът в Австралия е надминал нивата от периода на Студената война, заяви днес ръководителят на разузнавателната служба Майкъл Бърджис. Той предупреди, че гражданите са наблюдавани и тормозени от чужди сили, цитира го БГНЕС.

Няколко политици са обект в разследване по подозрение, че са били въвлечени в инспирирани от чужбина операции, предимно от страна на Китай.

Разследват висш френски офицер за шпионаж в полза на Русия

Френското правителство разследва висш армейски офицер за „нарушение на сигурността“. Това обяви министърът на отбраната на ...

Обикновено мълчаливия ръководител на разузнавателната служба на Австралия е станал доста словоохотлив по отношение на съществуващите заплахи, пише АФП.

В Австралия срещу националните интереси на страната работят повече чуждестранни шпиони и техни агенти, отколкото в разгара на Студената война, твърди Бърджис.

Той предупреди, че различни диаспори, живеещи в Австралия, биват наблюдавани и притискани от чужди правителства.

Разследване на АФП показва, че етнически уйгури от китайския регион Синдзян са били обект на интерес, докато живеят в Австралия и други демократични страни.

Студенти от Хонконг, записани в австралийски университети, също съобщават за сплашване и отправени заплахи към семействата им след миналогодишните протести във финансовия център.

Австрия експулсира руски дипломат за шпионаж

Австрия експулсира руски дипломат, обяви в понеделник външното министерство на страната. Ведомството твърди, че действията на руснака п...

В речта си пред депутатите Бърджис не спомена изрично Китай, но каза, че чуждестранното наблюдение и сплашване на различни групи от диаспорите е „нищо по-малко от атака срещу суверенитета на Австралия“.

"Неприемливо е, че хората в Австралия са сплашвани, просто защото са се застъпили за демократични реформи или критикуват нарушаването на правата на човека”, каза той.

През последните години няколко австралийски политици бяха замесени в скандали, след като приеха финансови дарения от свързани с Пекин дарители или бяха обвинени в участие в прокитайска пропаганда.

Бърджис предупреди, че политиците в страната са видими цели в усилията „да откраднат тайните ни и да манипулират вземането на решения”.

"Разполагаме с доказателства, че разузнавателните служби поощряват политици от всички нива на управление, за да прокарват интересите на чужди държави”, добави той.

Бивш офицер от "зелените барети" на САЩ е заподозрян за шпионаж в полза на Русия

Бивш сътрудник от специалните части на САЩ бе арестуван по подозрение, че работи за руското разузнаване и предава на руските специални ...

Миналата година предшественикът на Бърджис Дънкан Люис предупреди, че Китай се опитва да "поеме" политическата система на Австралия чрез шпионаж и разпространение на влияние.

Служители твърдят, че нарастващите усилия на Китай да влияе върху политиката в чужбина чрез дарения, инвестиции и обществени групи нарастват, откакто президентът Си Дзинпин пое властта.

Въздействието върху Австралия отдавна безпокои Съединените щати, които многократно предупреждаваха своя съюзник.

Австралия и САЩ са членове на алианса за споделяне на разузнавателна информация „Пет очи“, в който участват също Великобритания, Канада и Нова Зеландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com