Ще се оттегли ли Джо Байдън заради влошено здраве?

19533
Ще се оттегли ли Джо Байдън заради влошено здраве?
Снимка: Getty Images

Здравословното състояние на президента Джо Байдън се влошава с всеки изминал ден и той не е в състояние да управлява. Това твърди Рони Джексън, бивш главен лекар на Белия дом, цитиран от 24 часа.

“Нещо с държавния глава сериозно не е наред”, написа той в Туитър, като посочи, че състоянието на Байдън тепърва ще се влошава още, съобщиха вестниците “Дейли мейл” и “Дейли експрес”.

Байдън изрази подкрепа за афганистанското правителство

Президентите на САЩ и Афганистан Джо Байдън и Ашраф Гани проведоха телефонен разговор, по време на който изразиха общото становище, че ...

Джексън, който е заемал поста на президентски лекар по времето на Джордж Буш-младши, Барак Обама и Доналд Тръмп, а днес е конгресмен от Републиканската партия, смята, че настоящият държавен глава вече не е способен да формулира свързано изречение, така че е необходимо възможно най-бързо да бъде подложен на когнитивни тестове и резултатите да бъдат публикувани.

Докторът сподели мнението си в социалните мрежи ден след пресконференция на Байдън в Охайо, на която той даде неясни отговори на някои въпроси, мънкаше, прекъсваше мисълта си, отклоняваше се и изглеждаше като “изгубен в превода”. В интервю за Fox News (телевизията е известна като приближена до републиканците и беше единствената голяма медия, която Доналд Тръмп не обвиняваше в разпространение на фалшиви новини) Джексън стигна по-далече и посочи, че президентът няма да успее да завърши мандата си - или ще трябва да се оттегли сам поради здравословни причини, или трябва да бъде отстранен като неспособен да управлява съгласно 25-ата поправка на американската конституция. Докторът твърди, че в случая става въпрос за национална сигурност.

По-рано този месец Джексън отново заговори за способностите на президента, след като в Мичиган се наложи Байдън да извади от джоба на сакото си записки, за да отговори на репортерски въпрос. Въпросът дали демократът ще успее да изкара мандата си докрай, се поставя още от момента, когато стана ясно, че той ще е 46-ият президент на САЩ. Освен че е най-възрастният - на 78 г. в момента на встъпването си, той преживя тежка мозъчна операция, а смъртта на големия му син Бо Байдън бе удар, от който трудно се съвзе.

През последните години медиите непрекъснато пишеха какво е казал или направил заради грешките и гафовете. През юни тази година на срещата на Г-7 стопанинът на Белия дом три пъти обърка Сирия и Либия по време на пресконференция. Видео през март пък показа как три пъти губи равновесие и пада, докато се изкачва по стълбите на президентския самолет “Еър Форс Уан”. Тогава Белият дом оправда нестабилността със силния вятър. Само ден по-рано Байдън нарече вицепрезидента си Камала Харис “президентът Харис”. В началото на март по време на реч президентът не се сети за името на министъра на отбраната Лойд Остин и го нарече просто “генералът”.

Тегленето на кредит за около 1,2 трилиона долара в САЩ раздели властта

Пакет от бюджетни кредити за модернизиране на американската инфраструктура в размер на около 1,2 трилиона долара, предварително съгласу...

Рони Джексън обаче смята, че многобройните гафове, с които Байдън е известен от години, са нещо различно от състоянието му сега. “Той става все по-объркан и дезориентиран”, казва конгресменът. Миналия месец Белият дом обяви, че по-късно тази година президентът ще премине през редовния си годишен преглед. Резултатите ще трябва да бъдат оповестени публично до края на годината. “Аз ги моля, когато направят прегледа на физическото състояние, да включат и когнитивни тестове”, казва Рони Джексън. През март самият той стана обект на разследване заради лошо поведение, свързано с употреба на алкохол. По времето на Тръмп бе лансиран за държавен секретар за ветераните, но номинацията му не мина.

Междувременно стана ясно, че рейтингът на Байдън е паднал с 6 пункта до 50% заради забавянето на темповете на ваксинацията на фона на ръст на случаите. Неприятностите на американския лидер не спират дотук. Журналист от в. “Вашингтон пост” поиска той да бъде подложен на импийчмънт заради споразумението за “Северен поток 2” и натиска, оказван върху Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com