След разследването на Мълър: Има намеса на Русия, няма заговор с Тръмп

5860
След разследването на Мълър: Има намеса на Русия, няма заговор с Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва. Това стана ясно от обобщение на доклада от 4 страници, изпратено от главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Уилям Бар до Конгреса и до медиите, пише БГНЕС.

В обобщението пише, че специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат, че президента Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието. Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са "заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването, не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието". "Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и не го реабилитира", цитира Бар заключенията на Мълър.

Приключи разследването за предполагаема намеса на Русия в изборите в САЩ

Специалният прокурор Робърт Мълър е приключил разследването си за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ и е представил докла...

"Специалният прокурор Робърт Мълър признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите", заяви още Бар.

Ето и какви са основните констатации от 2-годишното разследване, които президентът редовно осъждаше като лов на вещици, преди да поиска реабилитация след приключването му.

Намеса в изборите

Мълър е установил, че има убедителни доказателства, че Русия се е намесила в изборите, както чрез координирана кампания за дезинформация, така и чрез хакване на имейлите на изборния екип на Хилари Клинтън.

В писмо до законодателите, Бар казва, че Мълър е установил, че е имало "многобройни оферти от свързани с Русия лица, за да подпомогнат кампанията на Тръмп". Но, цитирайки директно от доклада на Мюлер, Бар каза, че разследването на специалния прокурор "не установи, членовете на кампанията на Тръмп да са договорили или координирали с руското правителство в дейността му по намеса в изборите".

Ново разследване срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието и пак политически огън

Белият дом обяви новото, разширено разследване срещу Доналд Тръмп "позорно" и "оскърбително", предаде БГНЕС. Става въпрос за действият...

Иначе по отношение на т.нар. руска намеса има две линии на поведение. Първата - с цел дезинформация е действала т.нар. Фабрика за тролове в Санкт Петербург (Internet Research Company), за чийто създател се сочи "Готвача на Путин" - Евгений Пригожин, който е един от обвинените общо 34 души в разследването на Мълър - задочно, защото няма как да бъде екстрадиран от Русия. Втората - усилията на руската държава да извърши хакерски атаки и да разпространи публично информация, която да повлияе на изборите - и чрез WikiLeaks. В случая става въпрос за имейлите на Хилари Клинтън и нейни приближени.

Възпрепятстване на правосъдието

Много наблюдатели предричаха, че най-голямата опасност за Тръмп е възможното обвинение за възпрепятстване на правосъдието, особено за решението му да уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който водеше разследването преди Мълър. Но Бар казва, че доказателствата, изложени в доклада на Мълър, "не са достатъчни, за да се установи, че президентът е извършил престъпление – в случая възпрепятстване на правосъдието" - с уточнението, че заключението е направено на база стандартите на американското правосъдно министерство и че е на самия Бар и на заместника му Род Розенстайн.

"При преглед на действията на президента, много от които пред погледа на обществото, в доклада не се посочват никакви действия, които според нас представляват обструктивно поведение", добавя Бар в писмото си.

Но докато Бар, който беше назначен от Тръмп на мястото на Джеф Сешънс, който категорично отказа на Тръмп да спре разследването на Мълър, заключва, че президентът не е възпрепятствал правосъдието, той признава, че самият Мълър е неубедителен по въпроса за възпрепятстването и предупреждава, че не може да се говори за възпрепятстване в смисъл създаване на пречки пред разкриване на заговор с Русия, за което не са събрани достатъчно доказателства. "Следователно специалният прокурор не е направил извод, така или иначе, дали разследваното поведение представлява пречка", казва Бар и уточнява, че "възпрепятстване на правосъдието" представлява водено от корупционни подбуди поведение на човек с цел да пречи на разследване срещу себе си. За да бъде доказано такова нещо, трябва да има доказателства извън всякакво съмнение, а такова нещо Мълър не е установил.

Нови неприятности за Тръмп - руски мафиот ще говори за него пред Конгреса

След две седмици, на 14 март, роден в Русия предприемач ще говори пред Конгреса за дейността на американския президент Доналд Тръмп. Ст...

"Специалният прокурор заявява, че "докато този доклад не дава основание, че президентът е извършил престъпление, той също не го оправдава", обяснява Бар.

Без повече обвинения

Бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, неговият бивш личен адвокат Майкъл Коен и неговият председател на кампанията Пол Манафорт са сред 34-те лица, които вече бяха обвинени от Мълър, но те ще бъдат последните, според Бар.

"Докладът не препоръчва никакви допълнителни обвинения, нито специалният прокурор е получил запечатани обвинителни актове, които все още не са оповестени", каза Бар в писмото си до ръководителите Сената и правните комисии.

Заключението на Мълър е направено след продължило почти 2 години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства. Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента на САЩ и Москва.

Разкритията на Коен за Тръмп - от какво трябва да се тревожи американският президент?

Показанията на бившия адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен предвещават трудности за американския президент на два фронта, пише левият ...

Докладът на разходите за разследването сочи, че за първите 21 месеца на следствието са похарчени 25 милиона долара. По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, транспорт, плащане на съветници, заплати на персонала и офис консумативи. Мълър е получил заплата 162 000 долара, сочат данните на Министерството на правосъдието на САЩ.

Политически реакции

Пред репортери, преди да се качи на Air Force One, американският президент Доналд Тръмп не пропусна да коментира: "Няма намеса на Русия. Няма възпрепятстване и нищо такова. Това е пълно и цялостно реабилитиране. Срам е, че страната ни трябваше да премине през това. Да бъда честен, срамно е, че вашият президент трябваше да премине през това, още преди да бъде избран. И това е незаконно. И за щастие, някой друг погледна по друг начин. Това беше нелегално и се провали. Така че – пълна реабилитация, няма намеса, няма възпрепятстване. Благодаря ви!"

Адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани също направи коментар и определи доклада на Мълър за по-добър, отколкото е очаквал. "Това е пълна реабилитация на президента", каза Джулиани и другите юристи от правния екип на Тръмп.

Високопоставени демократи поискаха спешно да бъде публично разпространен пълния доклад за руската намеса в изборите през 2016 година и подчертаха, че той не реабилитира президента Доналд Тръмп.

Ръководителят на кампанията на Тръмп лъгал няколко пъти в разследването за руската намеса

Бившият сътрудник на Доналд Тръмп Пол Манафорт е излъгал поне 3 пъти прокурорите от екипа на специалния следовател Робърт Мълър. Това о...

"Фактът, че докладът на специалният прокурор Робърт Мълър не реабилитира президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието показва колко е спешно пълният доклад и прилежащата документация да бъдат оповестени публично без никакво забавяне", заявиха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на Демократите в Сената Чък Шумър в съвместно изявление. Те също подчертаха, че главният прокурор Уилям Бар, номиниран само преди месеци от Тръмп, "не е неутрален наблюдател в процеса и неговото обобщение на доклада, представено днес на Конгреса, не е обективно по отношение на фактите от разследването на Мълър".

Двамата демократи също заявиха, че изявлението на Тръмп, в което той каза, че докладът е пълна реабилитация, защото го оневинява за връзки с Русия "директно противоречи на думите на Мълър и не би трябвало да се взима по никакъв начин за достоверно"

Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на САЩ Джери Надлър обяви, че главният прокурор Уилям Бар ще бъде повикан да даде показания пред комисията. Причината – безпокойството на комисията около заключенията на Бар за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

"В светлината на много притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правосъдието след доклада на специалния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме главният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще", написа Надлър в Twitter.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка