Следващият шеф на ЦРУ вижда в Китай "страховит” противник

2616
Следващият шеф на ЦРУ вижда в Китай "страховит” противник
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският дипломат ветеран Уилям Бърнс, номиниран за ръководител на ЦРУ, обеща в сряда да запази агенцията свободна от политика и заяви, че ще се фокусира основно върху Китай, ако бъде потвърден за поста, съобщи АФП.

Бърнс е избран от президента Джо Байдън да замени пенсиониращия се директор на Централното разузнавателно управление Джина Хаспел и да помогне за възстановяването на атмосферата на независимост, след като бившият президент Доналд Тръмп се опита да манипулира шпионската агенция по политически причини. Той каза на комисията по разузнаване на Сената, че кариерата му в Близкия изток и Русия го е накарала да оцени стойността на неопетненото разузнаване.„Научих, че доброто разузнаване, предоставено с честност и почтеност, е първата отбранителна линия на Америка“, каза той пред комисията, цитиран от БГНЕС.

Бивш директор на ЦРУ обвини Хрушчов в убийството на Кенеди

Бившият директор на ЦРУ Джеймс Улси обвини първия секретар на Централния комитет на комунистическата партия на СССР Никита Хрушчов за с...

"Научих, че специалистите от разузнаването трябва да казват на политиците това, което трябва да чуят, дори ако не искат да го чуят. И научих, че политиката трябва да спре там, където започва разузнавателната работа", допълни Бърнс. Бърнс също така каза пред комисията, че Китай е основното предизвикателство, пред което е изправена страната, повтаряйки възгледите, заявени от Байдън и други висши служители от неговата администрация.

"Китай ще бъде от ключово значение за националната ни сигурност през следващите десетилетия. Това ще изисква дългосрочна, с ясен поглед, двупартийна стратегия, подкрепена от вътрешно обновяване и солидно разузнаване", каза той. Бърнс каза, че докато в някои области, като неразпространението на ядреното оръжие, Съединените щати могат да си сътрудничат с Пекин, това все пак е "страховит, авторитарен противник".

По-специално ЦРУ се сблъска с предизвикателства, след като Китай набра редица американски дипломати и шпиони през последните години, а също така, започвайки преди десетилетие, разруши мрежата от информатори на ЦРУ в страната. Бърнс също подчерта в изявление по време на изслушването, че борбата за технологично превъзходство в шпионажа, включително използването на изкуствен интелект, също ще бъде ключова част от неговата мисия.

До номинирането си Бърнс е бил президент на Фондация Карнеги за международен мир, водещ мозъчен тръст за външна политика във Вашингтон. Ако бъде одобрен, както се очаква, от Сената, Бърнс ще бъде първият дипломат от кариерата, който ще ръководи ЦРУ. Но той има богат опит в областта на сигурността и разузнаването, след като прекара повече от три десетилетия в дипломатическото ведомство на САЩ, включително като посланик в Русия от 2005 до2008 г.

Джина Хаспъл подаде оставка като директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл обяви днес, че подава оставка, предаде ТАСС. Агенцията се позова на нейно писмено заявление, разпростран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com