Спешна среща в СЗО заради новите щамове на коронавируса

2114
Спешна среща в СЗО заради новите щамове на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Комитетът за извънредните ситуации към Световната здравна организация се събира днес, за да обсъди новите варианти на коронавируса. По предварителни данни те са по-заразни и пораждат опасения от нов взрив на пандемията в някои страни, предаде Франс прес, цитирана от 24 часа.

Обикновено комитетът се събира на всеки три месеца, но генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус този път свика членовете му две седмици по-рано от планираното. "Има два спешни въпроса, които изискват особено внимание и по които днес искам вашето мнение. Първият е появата наскоро на нови варианти на вируса SARS-CoV-2, а вторият е за евентуално използване на удостоверения за ваксинация и за тестове при международни пътувания", е обяснил пред комитета Гебрейесус според публикуван от СЗО текст.

СЗО: Втората година от пандемията може да е по-тежка от първата

Втората година от пандемията може да бъде по-тежка от първата. Това предупреждение отправи Майк Райън, представител на Световната здрав...

"Обща тема при тези два въпроса е солидарността. Не можем да даваме приоритет или да наказваме дадени групи страни. Всички сме в една лодка и трябва да излезем от нея заедно", предупреди шефът на СЗО. Според говорител на СЗО се очаква експертният комитет, оглавяван от французина Дидие Усен, да съобщи какви са препоръките след съвещанието, вероятно утре. Именно този комитет посъветва на втората си среща на 30 януари 2020 г. генералния директор да обяви международно извънредно положение в общественото здравеопазване - най-високата степен на тревога при епидемия, което той и направи. Британският и южноафриканският вариант на коронавируса, които се особено заразни, вече са открити в около 50 страни, докато светът се бори с нова вълна на заразата, която карантини, полицейски час и ваксинационни кампании не успяват да преодолеят.

Според СЗО отритият първо във Великобритания щам се е разпространил в около 50 страни и територии, а този от Южна Африка - в 20, но организацията смята, че реалният брой на страните вероятно е много по-голям. Тези щамове могат да бъдат установени само чрез секвениране на генетичния им код - анализ, който не може да се прави навсякъде. Трета мутация, която идва от бразилска Амазония и за откриването на която Япония съобщи в неделя, в момента се анализира и може да въздейства на имунния отговор, отбеляза СЗО в седмичния си бюлетин, определяйки щама като обезпокоителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com