Според аудиторията на CNN Хилари Клинтън спечели първия дебат с Тръмп

2610
Според аудиторията на CNN Хилари Клинтън спечели първия дебат с Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

С учтиво ръкостискане започна първия и ключов телевизионен дебат между двамата непримирими съперници за поста президент на САЩ. Тв дебатът се проведe в университета "Хофстра ", щата Ню Йорк. Според аудиторията на CNN победител е Клинтън - 62% от запитани в анкетата на телевизията посочиха нея за победител. Знакова беше репликата ѝ за старт на дебата към Доналд Тръмп - готова съм днес да бъда обвинена за всичко, казвай всички налудничави неща.

Хилари Коинтън категорично заяви, че Тръмп е подкрепил инвазията в Ирак в началото на века, както и свалянето на Кадафи в Либия. Тръмп, естествено, отрече категорично, докато Клинтън му напомни, че споразумението за изтегляне на американските войници от Ирак е оформено и сключено от Джордж У. Буш, а не от Барак Обама.

Клинтън започна своето участие в дебата с въпрос кой е в състояние да поеме на плещите си „чудовищно голямата отговорност да бъде президент на САЩ“. В своите встъпителни думи тя изброи целия ред икономически и социални задачи, с които смята да се справи при победа на изборите. Сред тях например е платеният отпуск, какъвто в САЩ няма. Тя подчерта, че дебатът се провежда в деня, когато внучката й навършва две години и затова с особена острота мисли за бъдещето на страната, предаде БГНЕС.

Сирия

Хилари Клинтън изрази надежда, че тази година екстремистите ще бъдат изгонени от Ирак и спрени в Сирия. „Постигаме напредък и се надяваме, че тази година ще изгоним екстремистите от Ирак и ще ги спрем в Сирия", каза тя и обеща за направи всичко възможно за унищожаването на водачите на бунтовниците. По думите й трябва да бъде спрян потокът чуждестранни наемници и оръжия в региона. Според нея това е ключов приоритет.

Тръмп счита, че външната политика, провеждана от президента Барак Обама и Хилари Клинтън по времето, когато беше държавен секретар, е довела до създаването на радикалната групировка „Ислямска държава“. Като част от тези политически грешки той цитира нахлуването в Ирак и военната интервенция в Либия. „Ако не бе това, то от ИД и помен нямаше да има“, каза милиардерът и подчерта, че никога не е бил за нахлуване в Ирак. Тръмп за пореден път каза, че на ИД трябва да се отнеме нефта, за да бъде победена, без да уточни как предлага това да стане.

Тръмп обвини Клинтън, че е предизвикала Хаос в Близкия изток докато е била държавен секретар. „Ако погледнете Близкия изток, ще видите, че там е пълен хаос, в известна степен при вашето управление“, обвини републиканският кандидат. „Вие говорите за „Ислямска държава, но Вие бяхте там и бяхте държавен секретар, докато групировката съществуваше още само на приказки. Сега тя е там в повече от 30 страни и Вие ще я спрете?"

Икономика

Дебатът бе открит с въпрос към Хилари Клинтън за създаването на нови работни места. „Нужна ни е такава икономика, която да създава работни места, икономика, която да е ориентирана към бъдещенто“, отговори Клинтън, като подчерта необходимостта от поощряване на малкия бизнес и възобновяемите енергийни източници.

Тръмп от своя страна заяви, че все повече работни места се изместват извън пределите на САЩ. „Трябва да сложим край на това. Трябва отново да проведем преговори, така че другите страни да не ни крадат повече работните места. Тръмп алармира, че работните места за американци, изтичат в други страни, назовавайки държави като Китай и Мексико. „Компаниите напускат страната ни“, заяви Тръмп и добави, че САЩ трябва да предложат на предприемачите изгодни условия за бизнеса им. Той заяви, че именно това ще стане ако той бъде избран за президент. Аз мога да го направя, а Вие - не", заяви той на Клинтън. Тя му отговори с обвинението, че той живее в своя собствена реалност, но фактите са различни.

Същевременно Тръмп обеща да намали корпоративното данъчно облагане от 45% до 15% . Сред приоритетите си в икономиката Тръмп посочи и преразглеждане на търговски споразумения като Транстихоокеанското партньорство, които, по думите му, са неизгодни за страната, тъй като лишават американците от работни места. Той отбеляза, че от съществуващите зони за свободна търговия в настоящо време се ползва най-много Мексико, а не САЩ. „НАФТА не работи“, каза той и подчерта, че това търговско споразумение е най-лошото в историята на страната. Това споразумение е сключено от съпруга на Хилари - бившия президент на страната Бил Клинтън. Тръмп атакува, като заяви, че тя е трябвало да се пребори за по-добри условия за Вашингтон в сферата на търговията, докато е заемала поста държавен секретар. Тръмп атакува с думите, че Клинтън се е занимавала 30 години с такива неща и едва сега се е замислила за решения. Според Тръмп американската централна банка – Федералният резерв, е политически ангажирана. „Страната ни се оказа в трудна икономическа ситуация, защото политици като Хилари Клинтън вземат грешни решения. Сегашното оживление в икономиката е най-незначителното от времето на Голямата депресия“. Тръмп сравни икономическата ситуация в САЩ с огромен зловещ балон и определи САЩ за най-големият длъжник. „Федералният резерв действа ангажирано. Щом Обама напусне поста президент и отиде да играе голф, може да се случи нещо неприятно“, каза той.

Удари под кръста

Републиканският кандидат Тръмп атакува Клинтън по темата с с нейната кореспонденция по времето, когато тя бе държавен секретар. Тя веднага му отговори, че самият той е пропуснал все още да публикува своята данъчна декларация за доходите. „Ще покажа моята данъчна декларация въпреки мнението на адвокатите си, когато тя покаже изтритите от нея 33 000 писма. Клинтън продължи да настоява, че очевидно той има нещо за криене, след като не публикува декларацията за приходите си - нещо, което десетилетия наред всички кандидати за Белия дом правят.

Тръмп изрази увереност, че Хилари Клинтън целенасочено е нарушавала правилата за изпращане и получаване на държавни документи със секретно съдържание. „Това е било повече от грешка – било е целенасочено“, каза Тръмп. По време на работата си като държавен секретар на САЩ Клинтън е използвала незащитени сървъри за служебна кореспонденция, включително и секретна. Това е забранено от правилника, действащ в американската администрация. Въпреки това министерството на правосъдието обяви по-рано тази година, че Клинтън няма да бъде преследвана в съда за това.

Расовото напрежение в САЩ

Клинтън заяви, че расовият фактор често определя къде живеят и учат хората, а понякога и как се отнасят към тях правоохранителните органи. Всички трябва да срещат уважение от страна на закона и на свой ред трябва да уважават закона, каза Клинтън, но посочи, че това често не е така в САЩ. По нейно мнение решението на проблема в междурасовите отношения трябва да се решава на две нива – възстановяване на доверието между граждани и полиция и слагане на край на епидемията от въоръжено насилие. Тя припомни, че тази епидемия е главната причина за смъртността сред младите американци – изпреварваща всички останали.

Тя обвини Тръмп, че е изградил политическата си кариера на лъжите за националността на сегашния президент Барак Обама. Тръмп не се смути от това обвинение и заяви, че именно той е накарал Обама да покаже документ, удостоверяващ, че е роден в САЩ. Той припомни, че такива опити сигурно е правила и неговата съперница, но единствено той е успял да постигне успех. Той отчита това като голяма услуга на обществото.

Само Тръмп и Клинтън на първия дебат за Белия дом

Неправителствената организация, която организират кандидат-президентските избори в САЩ обяви, че единствено кандидатите от двете основн...

Доналд Тръмп от своя страна каза, че афроамериканците и испаноговорящите в САЩ живеят при непоносими условия. Те са в постоянна опасност да бъдат застреляни. „У нас има ситуация, при която афроамериканците и испаноговорящите в големите градове на страната живеят като в ада, тъй като могат да бъдат застреляни на улицата“, каза той във връзка с зачестилите случаи на чернокожи, застреляни от полицаи. Той обяви, че може да промени тази ситуация.

Киберпрестъпността ще е едно от големите предизвикателства за бъдещия президент на САЩ, каза Клинтън. Според нея няма съмнение, че Русия е използвала кибератаки срещу американски организации. Тръмп счита, че няма доказателства за участие на Русия в хакерските атаки срещу компютрите на Националния комитет на Демократическата партия. По думите му това може да е Русия, но може и да е Китай.

Кой може и трябва да е президент на САЩ?

Тръмп обобщи, че неговата съперница няма енергията, необходима за президент на САЩ. „За да бъде човек президент на тази страна, ме е необходима феноменална енергия“, каза той. Клинтън го обори с аргумента, че когато той пътува в 12 страни, договаря мирно споразумение, временно примирие, освобождаване на дисиденти или когато отговаря 11 часа пред комисия в Конгреса, тогана може да говори за енергия“.

Тръмп обобщи, че САЩ не могат да бъдат полицаи на света, нито да защитават всички страни.

Клинтън води с 4% пред Тръмп

Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън води с 4% пред своя републикански съперник Доналд ...

„Бих искал да помогнем на всички наши съюзници, но губим милиарди долари. Не можем да бъде полицаите на света, не можем да защитим всички страни навсякъде по света, когато те не ни плащат за това“, каза той. По въпроса за ИД Тръмп подчерта, че на тази групировка все по-трудно може да се нанесе поражение, тъй като тя разпространява своето влияние, появявайки се в нови и нови страни.

Той счита, че ядреният арсенал, с който разполага Русия, е по-нов, отколкото този на САЩ. Според него Русия разширява своите възможности по отношение на ядрените оръжия. Той подчерта, че много от американските бомбардировачи Б-52 са остарели. „Не успяваме да догоним другите страни". Според него ядрените оръжия, а не измененията в климата са най-сериозната заплаха за САЩ.

Тръмп каза, че не изключва, ако стане президент на САЩ, да може да даде заповед на американската армия за нанасяне на превантивен удар, макар и да не желае това. Така той отговори на въпрос, който бе зададен на двамата опоненти за това дали са готови да преразгледат стратегията на САЩ, според която Вашингтон може пръв да нанесе ядрен удар по друга държава. „Аз определено не бих нанесъл първи удар, когато се използва ядрената алтернатива, всичко е свършено“. В същото време той добави, че не може да изключи каквото и да е било, доколкото има такива държави като Северна Корея.

На този въпрос Хилари Клинтън отговори, че САЩ трябва да са верни на своите съюзнически ангажименти. Думите имат значение. И аз искам да уверя нашите съюзници в Япония, Южна Корея и на други места, че имаме договори за обща отбрана и ние ще ги спазваме. От принципно значение е думата на САЩ е да бъде твърда и категорична, заяви тя. Клинтън каза още, че е наясно, че сегашната кампания в САЩ предизвиква не малко съмнения и тревоги у много лидери по целия свят. „Мисля, че от името на болшинството от американския народ мога да ги уверя, че на нашата дума може да се вярва“, каза тя. "Може ли да се разчита на нас? Ще бъдем ли лидери в света, опипайки се на своята сила и своите ценности? Точно така имам намерение да постъпвам. Смятам да бъда такъв лидер на нашата страна, на който хората да могат да разчитат – и в страната ни и зад граница“, каза тя в заключение.

Хилари Клинтън заяви в края на първия тв дебат на двамата кандидати за президентските избори в САЩ след 6 седмици, че ще приеме резултатите от изборите на 8 ноември. „Аз съм привърженик на демокрацията. Понякога печелиш, а понякога – не. Аз, разбира се, ще приема резултатите от тези избори, каза тя и изрази надежда, че избирателите осъзнават значението на тази предизборна кампания. „Не става въпрос само за нас. На първо място става въпрос за вас, за вашите семейства, за тази страна и за бъдещето, което искате“, каза тя, обръщайки се към избирателите в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com