Според министър от САЩ НАТО трябва да се изчисти от "паразити"

2811
Според министър от САЩ НАТО трябва да се изчисти от "паразити"
Снимка: Getty Images / Guliver

НАТО не може да си позволи страни-членки "паразити", заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, цитиран от "Франс прес".

Така той защити драстичното повишаване на разходите за отбрана на държавите от Алианса, за което настоява президентът Доналд Тръмп.

Борисов пред НАТО: Отбрана и възпиране, както и диалог с Русия (ВИДЕО)

"НАТО е единственият гарант за сигурността в нашия регион", подчерта българският премиер Бойко Борисов в съвместно изявление с генералн...

"Повечето страни смятат Съединените щати за най-добрия партньор за световната сигурност, не само заради превъзходството на нашето военнооборудване и капацитет, но и заради ценностите, които защитаваме", каза шефът на Пентагона пред експерти по националната сигурност в Съвета за външни отношения.

Министърът на отбраната на САЩ подчерта, че "нашите съюзи не се основават на търговски трансакции. Те са базирани по-скоро на взаимното уважение, общите ценности и споделената воля да ги защитаваме."

Тогава президентът на Съвета за външни отношения, бившият американски дипломат Ричард Хаас, отбеляза, че за някои страни от НАТО съюзът със Съединените щати все повече се основава на трансакции и че те все повече се съмняват в желанието на САЩ да ги защитят при агресия, ако не са платили достатъчно.

"За много от нашите съюзници (отношенията) дори изглеждат зависими" от изпълняването на американското искане да харчат 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, добави Хаас.

Радев: Бъдещето на НАТО е като съюз на партньори

Не виждам бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти, а на партньори, които заедно гарантират сигурността си, развиват ви...

"Не мисля, че това е транзакция. Това е задължение", отвърна Еспър. Той припомни, че "Съединените щати отделят 3,5 процента от БВП, за да защитават (себе си), своите съюзници и партньори. Много страни отделят доста по-малко от 1 процент" от БВП за своята отбрана.

"В продължение на години, десетки години, ние искахме от нашите европейски партньори да допринасят повече за Алианса. Те не го направиха", отбеляза министърът на отбраната на САЩ.

Шефът на Пентагона заключи, че Съединените щати не искат прекалено много. "Всички страни трябва да допринасят за своята отбрана. Не може да има паразити (в НАТО). Там не може да има намаления. Всички сме засегнати", подчерта той, цитиран от Dnevnik.bg.

През 2014 г. съюзниците се ангажираха разходите им за отбрана да достигнат 2 процента от БВП през 2024 г. Само девет страни от НАТО изпълниха тази цел тази година, а Германия предупреди, че не може да я постигне "преди началото на 30-те години на 21-и век", припомня "Франс прес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка