X
 
 

Съдия спря новата политика на Тръмп за мигрантите

1132 0
Съдия спря новата политика на Тръмп за мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver
Съдия спря изпълнението на новата политика на администрацията на Доналд Тръмп за намаляване на броя на имигрантите в САЩ, предаде БГНЕС, позовавайки се на Euronews.

Съдия Ричард Сийборг в Сан Франциско издаде съдебно разпореждане да бъде преустановено връщането в чужбина на поискалите убежище в САЩ мигранти. Разпореждането влиза в сила в петък (12 април) и поне временно ще спре начина, по който администрацията на президента се опитваше да откаже имигрантите да идват в САЩ.

Още един американски министър си тръгна

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че министърът по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен напуска поста си. Официално не е ясна ...

Новата политика на Тръмп започна да се прилага по-рано тази година, като чужденците, които подават документи за убежище в САЩ, биват връщани в Мексико, където да чакат разглеждането на случаите им. Министерството на вътрешната сигурност обяви наскоро, че смята да разшири практиката, която носи името Migrant Protection Protocols (MPP).

Според съдия Сийборг, обаче, това противоречи на закона. Той поясни, че отсъждането му не коментира дали политиката на администрацията е "мъдра, интелигентна, хуманна или правилна". Сийборг разгледал само този аспект, който определя дали правителството се е съобразило с американското административно право.

Искането на убежище е един от основните способи, който мигрантите използват, за да влязат в Съединените щати. След като ги арестуват на границата, те посочват убийства, изнасилвания и заплахи в родните им страни като причини да поискат убежище в САЩ. По закон властите в Съединените щати трябва да разгледат всяко едно такова искане. Поради огромния наплив, някои мигранти чакат години, докато дойде редът им в съда. Законът, обаче, ограничава и колко дълго могат деца да бъдат задържани в лагери и имигрантски центрове. След изтичането на този срок, мигрантите и техните семейства биват освободени. Повечето от тях си намират работа и се заселват в САЩ като нелегални имигранти, като дори не се явяват на разглеждането на исканията им за убежище. Най-често съда отхвърля тези искания, но мигрантите вече трудно могат да бъдат открити и върнати в родните им страни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители