СЗО: Да запазим добрите връзки със САЩ въпреки решението на Тръмп

1416
СЗО: Да запазим добрите връзки със САЩ въпреки решението на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус похвали "огромния" принос на САЩ за глобалното здраве и призова за продължаване на добрите връзки въпреки стремежът на президента Доналд Тръмп неговата страна да напусне здравната организация на ООН, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви в петък, че ще прекъсне връзките на САЩ със СЗО, обвинявайки организацията, че е станала "марионетка" на Китай по време на глобалната коронавирусна криза.

Учени: Само ваксина с ефективност над 70% ще спре нова вълна на коронавируса

Разработваните ваксини трябва да са ефективни поне на 70 процента, за да могат да спрат следващата глобална пандемия от COVID-19, смята...

"СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи", изтъкна американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи "тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве", подчерта Тръмп. "Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус", заяви той.

Попитан за рисковете за здравето по време на настоящите масови протести в Съединените щати, друг служител на СЗО, епидемиологът Мария ван Керкхове, каза на същия брифинг, че тесният контакт може да увеличи риска от разпространение на коронавирус.

Г-жа Ван Керкхове също така посочи, че няма доказателства коронавирусът да променя както формата си на предаване или тежестта на заболяването, което причинява.

"По отношение на преносимостта тя не се е променила, по отношение на тежестта на заболяването, то също не е се е променило", посочи епидемиологът на СЗО на редовния брифинг.

"Важното е, че има мерки за намаляване и потискане на предаването на заразата", отбеляза Мария ван Керкхове.

Проф. Плочев: Коронавирусът е съвършен, абсурд е човешка ръка да го е пипнала

"Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този коронавирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипна...

Световната здравна организация трябва да разполага с достатъчно информация в рамките на 24 часа, за да реши дали да продължи с преустановяване на изпитанията си с хидроксихлорохин за употреба срещу коронавируса, заяви главният учен на СЗО Сумя Сваминатан.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше един от онези, които рекламираше антималарийното лекарство като противодействие на Covid-19 и дори призна, че го е взимал превантивно въпреки медицинските предупреждения за свързаните с хидроксихлорохин рискове.

Междувременно Съединените щати доставиха два милиона дози от антималаричното лекарство хидроксихлорохин (HCQ) в Бразилия за борба с COVID-19, съобщиха от Белия дом. Преди дни медикаментът беше обявен за неефективен при лечение на коронавируса от Световната здравна организация, предаде АФП. "HCQ ще бъде използван като профилактично средство за защита на бразилските медицински сестри, лекари и здравни работници срещу вируса. Медикаментът ще се използва и като терапевтично средство за лечение на бразилци, които са заразени", се казва в изявление на Белия дом.

Вижте още:

ЕС призова САЩ да преразгледа блокажа към Световната здравна организация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com