Терористичните актове в световен мащаб продължават да намаляват

3027
Терористичните актове в световен мащаб продължават да намаляват
Снимка: Gettyimages.com

Общият брой на терористични актове в света през миналата година е намалял, както и техните жертви, като тенденцията продължава за втора поредна година. Това се казва в ежегодния доклад на американския Държавен департамент за терористичната заплаха в света.

Както се посочва в текста от външното ведомство „общият брой на терористични актове през 2016 г. за сравнение с 2015 г. е намалял с 9%, а общото число на смъртните случаи, причинени от тях е (спаднало с) 13%“. Това се дължи най-вече на намаления брой нападения и съкращаване на случаите на загинали хора в Афганистан, Сирия, Нигерия, Пакистан и Йемен, пише ТАСС.

Франция ще обсъди законопроекта за борба с тероризма

Френският Сенат ще започне разглеждането на законопроекта за вътрешната сигурност в страната. Ако бъде одобрен, той ще позволи прокарва...

Докладът също така посочва, че 26% от жертвите на терористични актове всъщност са самите им организатори. През 2015 г. този показател е възлизал на 24%.

През цялата 2016 г. са били извършени 11 072 терористични акта, посочват от държавния департамент. Според данните те са отнели живота на над 25 600 души, а други 33 800 човека са били ранени. В същото време през миналата година общо 15 500 души са били похитени или взети за заложници от терористи.

Докладът посочва също, че макар и терористични актове да са били извършени през миналата година в 104 държави, те продължават да са концентрирани в определени региони, отбелязва още БГНЕС.

Общо 55% от всички терористични нападения са извършени в пет страни – Ирак, Афганистан, Индия, Пакистан и Филипините. В същото време 75% от загиналите при подобни атаки са граждани на Ирак, Афганистан, Сирия, Нигерия и Пакистан.

Експерти: Докладът на Турция за българите, заплашващи националната ѝ сигурност, е провокация

Докладът за българите, на които е забранено да влизат в Турция, е от 10 юли и се появи успоредно на турски и английски език, което е мн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com