Тестват лекарство от пречистени антитела срещу заразяване с коронавирус

3600
Тестват лекарство от пречистени антитела срещу заразяване с коронавирус
Снимка: iStock

Производителят на лекарства Имърджънт Биосълюшънс /Emergent Biosolutions/ ще си партнира с болниците Маунт Синай /Mount Sinai Health System/, за да провери дали лекарство, извлечено от кръвната плазма на оздравели от коронавирус пациенти, може да предотврати бъдеща инфекция в доктори, медицински сестри и военни. За тона съобщи Уолстрийт Джърнал.

Изследването е поредното, с което се търси начин да се произведе ефикасен медикамент, извлечен от кръвта на вече оздравели пациенти. Ако експериментът се окаже успешен, той може да помогне на медиците и всички останали високорискови професии да се предпазят от заразяване с COVID-19. „Някои хора не понасят добре ваксините и един такъв препарат ще ни предостави друг начин на защита“, казва пред изданието Джудит Абърг, директор на отделението по инфекциозни болести и имунология към Манут Синай.

Русия иска да ваксинира срещу коронавирус още през есента - как ще стане това?

Препаратите срещу коронавирус в Русия се тестват по съмнителен начин, за да се изпълни амбициозния план на президента на страната Влади...

Министерството на отбраната е отделило 34,6 милиона долара за проучването, като то може да помогне на военните при работата им, която често не дава възможност да се поддържа физическа дистанция.

Към момента няма яснота колко души ще участват в изследването, нито кога то ще започне. Все още няма и разрешение от Агенцията по храните и лекарствата /FDA/ за провеждане на проучването. Учените се надяват да имат успех, като се позовават на предишни работи, в които хиперимуноглобулинови продукти са помагали в предотвратяването на болести като Хепатит Б.

Плазмата, извлечена от излекували се хора, все повече се смята за обещаващо, но все още недоказано лечение за COVID-19. Наскоро публикувани резултати от разширено проучване, засягащо 20 000 пациенти, показва, че преливането на плазма от оздравели пациенти не е дала сериозни странични ефекти и при прилагането й не се е наблюдавала висока смъртност. Въпреки това учените не могат да кажат със сигурност дали тя е подобрила изхода от заболяването, тъй като всеки един от наблюдаваните пациенти я е получил. Изследователите искат да проучат и дали медикаментите, направени от пречистени антитела от дарена кръв, ще бъдат по-ефикасни от преливане на кръвна плазма от излекувани. Тези лекарства вече са известни като коронавирусен хиперимуноглобулин или Covid-HIG.

Предвижда се да бъдат направени две проучвания. Едното ще покаже ефикасността на подобен медикамент при тежко болни пациенти, а другото има за цел да разкрие дали тези антитела могат да предотвратят инфекция.

Преподавател от "Оксфорд": Антителата намаляват при безсимптомно протичане на коронавируса

"Няма данни за промяна в устойчивостта на вируса. Никой патоген не признава граници. Вирусът изглежда има повлияване от топлото и влажн...

Според д-р Абърг, използването на COVID хиперимуноглобулин има много предимства пред преливането на плазма. „Вместо многото неизвестни, колко точно антитела имаме в плазмата, тук ще имаме постоянно количество от тях“, казва тя.

Изследванията трябва да дадат отговор на въпроса какво точно количество антитела осигурява защита, както и за какъв период ще действа тя. За целта медикаментът ще получат високорискови за заразяване професии като доктори и медицински сестри. Половината от избраните ще получат Covid-HIG продукта, а другата половина – физиологичен разтвор.

Препаратът ще бъде от полза и на военните. Според полковник Райън Екмайер, коронавирусът представлява сериозна опасност за готовността на армията и участието на военните в мисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com