Тръмп : Фаучи е бедствие - ако го слушах, щяхме да имаме 500 000 мъртви

3168
Тръмп : Фаучи е бедствие - ако го слушах, щяхме да имаме 500 000 мъртви
Снимка: Getty Images/Guliver

Гневен и хаплив, президентът Доналд Тръмп заяви в предизборна кампания, че хората са уморени да слушат за смъртоносната пандемия, която е убила повече от 215 000 американци и унижи д-р Антъни Фаучи, наричайки го "бедствие" и "на 500 години“, съобщава Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Наричайки Фаучи и други здравни служители „идиоти“, Тръмп заяви, че страната е готова да се измъкне от здравното бедствие, дори когато случаите отново се вдигат и медицинските експерти предупреждават, че най-лошото може да предстои.

Тръмп неоснователно твърди, че ако Фаучи управлява, повече от половин милион души да са умрели в САЩ. И той описа препоръките, предлагани от собственото му правителство за смекчаване на разпространението на болестта като досадна неприятност.

«Хората са уморени от COVID“, каза Тръмп в разговор с членове на щаба си от хотела в Лас Вегас, който носи неговото име и където прекара две нощи в средата на предизборната смяна на Запад. „Хората казват„ каквото и да било. Остави ни на мира. 'Писна им от това. Хората са уморени да слушат Фаучи и всички тези тъпаци“.

„Фаучи е добър човек. Тук е от 500 години", добави той по-късно.

Фаучи е директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести от 1984 г. и е член на работната група за Белия дом за коронавирус. Приблизително по същото време, докато Тръмп „вдигаше пушилка“ по телефона, Фаучи получи първата президентска Награда за образцово лидерство от Националната академия по медицина по време на виртуална церемония. Фаучи каза, че е "онемял" след получаването на наградата.

„Имаме много предизвикателства пред нас и не мога да не мисля, че наистина преживяваме смущаващо антинаучно време в определени сегменти от нашето общество“, каза Фаучи по време на виртуалното събитие.

Тръмп открито го разкритикува, докато неговата кампания излъчва телевизионна реклама с участието на лекаря, в която се намеква, че Фаучи одобрява работата на Тръмп с пандемията.

Фаучи постави под съмнение съобщението. Той каза, че са извадили думите му от контекста и е помолил кампанията да го премахне. Но съобщението беше широко възприето като признание от предизборния щаб на президента, че Фаучи има доверието на избирателите, отхвърлили отговора на Тръмп.

Президентът върви доста след демократичния си съперник Джо Байдън в предварителните анкети, отчасти поради неправилното му управление на пандемията от коронавирус. Тръмп наскоро се завърна в предизборната кампания, след като беше диагностициран с вируса. И той отхвърли протоколите за обществено здраве на политическите си митинги. По време на призива президентът отново се подигра с мерките за социално дистанциране на Байдън.

Докато обикаляше електоралните бойни полета, Тръмп търсеше окончателно съобщение, което да резонира с гласоподаватели, объркани от вируса и подозрителни към отговора му. Опитите на неговите съветници да убедят Тръмп да вземе по-сериозен тон относно пандемията спряха. На митинг в Невада в неделя Тръмп се опита да нападне Байдън, като заяви, че неговият съперник ще "изслуша учените", ако бъде избран за президент.

За разлика от него, Тръмп е спрял да присъства на заседанията на оперативната си група за коронавирус, чието влияние драстично е отслабнало. Вместо това президентът разчита на съветите на д-р Скот Атлас, който е рентгенолог, чиито възгледи за носенето на маски и други смекчаващи практики противоречат на почти всички научни мнения.

Динамиката предизвика напрежение сред държавните здравни служители. Дори Фаучи, на чиито предупреждения за вируса Тръмп реагира гневно от месеци.

„Фаучи е бедствие. Ако го слушах, щяхме да имаме 500 000 мъртви “, каза той в изявление в понеделник. После добави, че ще бъдат 700 000 или 800 000.

"Ако има репортер (в разговора), можете да го отразите точно както казах, малко ме интересува", каза Тръмп и източник даде достъп на Си Ен Ен до разговора.

Опитът на Тръмп да укрепи предизборния си състав 15 дни преди изборния ден дойде на фона на широко разпространените опасения сред републиканците, че неспособността му да усъвършенства окончателно послание ще има ужасни ефекти не само върху собствената му кариера, но и за контрол на Сената.

Доналд Тръмп: Прогнозите на Фаучи са неточни, спасихме живота на 2 000 000 американци

Американският президент Доналд Тръмп порица днес главния американски експерт по заразни болести Антъни Фаучи, като заяви, че прогнозите...

Въпреки че гневът му личеше по призива, Тръмп се стремеше да прогнозира оптимизъм.

„Това е най-доброто, което съм бил във всяка кампания“, каза Тръмп за шансовете си за преизбиране. „Днес е денят, в който се почувствах по-добре във всяка от кампаниите“, добави той.

"Ще спечелим. Не бих казал това преди три седмици", отбеляза той.

След като се появиха истории за сигнализиране на кампанията пред лицето на потенциално поражение, Тръмп настоя, че е доволен от работата, която върши екипът му. Това включва генералния му секретар Марк Медоус, който бе обвинен вътрешно за неправилно боравене с диагнозата covid-19 на Тръмп и последвалата му хоспитализация.

Обичам Марк Медоус. Отне ми две години, за да го измъкна от Конгреса. Марк Медоус върши добра работа. Няма да го уволня ", каза  Тръмп, предаде още агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка