Тръмп изтегля САЩ и от Договора за търговията с оръжия

2155
Тръмп изтегля САЩ и от Договора за търговията с оръжия
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната от още един важен международен договор - за търговията с оръжията (ДТО), предава агенция Reuters, цитирана от "Фокус".

Припомняме, че документът бе подписан през 2013 г. от тогавашния американски президент Барак Обама. Тръмп обяви решението си на годишната среща на Националната стрелкова асоциация, която е един от основните противници на ДТО. Стопанинът на Белия дом каза пред членовете на лобито, че възнамерява да отмени статута на САЩ като страна, подписала ДТА, който така и не бе ратифициран от Сената на САЩ.

Тръмп е доволен от помощта на Русия и Китай в преговорите със Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че приветства участието на Русия и Китай в преговорите със Северна Корея относно нейния ядр...

"Оттегляме своя подпис", обяви американският президент пред хиляди участници в срещата, много от които носеха червени шапки с лозунга на президента "Да направим Америка отново велика".

Националната стрелкова организация на САЩ отдавна се противопоставя на договора, който регулира бизнеса с конвенционалните оръжия и се стреми да държи оръжията далеч от ръцете на нарушителите на човешките права. Групата на лобистите твърди, че ДТО би подкопало правото за притежание на оръжие в страната - твърдение, което администрацията на Обама отхвърли. Доналд Тръмп заяви, че ООН скоро ще получи официално уведомление за оттеглянето на САЩ от договора.

Reuters отбелязва още, че Националната стрелкова асоциация на САЩ похарчи 30,3 милиона долара в подкрепа на президентската кампания на Тръмп през 2016 г., като цитира данни на организация, която следи разходите за кампаниите.

По-рано през февруари 2019 г. НАТО се събра на историческа среща, на която обсъжда от разпадането на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Тръмп пожела Русия и Китай да унищожат ядрените си оръжия

Белият дом преговаря с различни министерства за разработването на възможности за подготовка на ново ядрено споразумение, което ще вклю...

В края на октомври 2018 г. американският лидер Доналд Тръмп обяви, че САЩ планират да се откажат от сделката. Тогава той обвини Русия, че не е изпълнила условията по споразумението, а Москва направи опити за спасяване на документа.

Договорът бе подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден (от 1000 до 5 500 километра) и малък обсег (от 500 до 1000 километра).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com