Тръмп изтегля САЩ от историческия договор с Русия за ракетите със среден обсег

8791
Тръмп изтегля САЩ от историческия договор с Русия за ракетите със среден обсег
Снимка: Getty Images/Guliver

Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), подписан през 1987 г., съобщи Associated Press.

Според стопанина на Белия дом Москва е нарушила споразумението. Тръмп обаче отказа да посочи повече подробности. Той все пак отбеляза, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег. Според Тръмп това ще се случи, ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

Нова среща с Тръмп не е на дневен ред за Москва

Москва не изключва нова среща между президентите на Съединените щати и Руската Федерация Доналд Тръмп и Владимир Путин, но този въпрос ...

Реакцията не закъсня

Русия осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност. Това заяви пред РИА Новости заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков по повод решението на Вашингтон да се оттегли от Договора.

Възприемаме новите американски опити с методите на шантаж да получат отстъпки от Русия в областта на международната сигурност и стратегическа стабилност с тревога и осъждане. Нееднократно бе казано от руска страна, че американците нямат никакви основания за обвинения в нарушаване на този договор“, категоричен бе Рябков, пише още агенция "Фокус". „През тези години те така и не успяха да подкрепят тези измислени обвинения с конкретни обяснения“, допълни заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

Actualno.com припомня, че Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

Китай отправи предупреждение към САЩ, Тръмп с нов икономически ход

Предупреждение за използване на "всички необходими мерки за гаранция на своя суверенитет" отправи Китай, по повод преминаването на амер...

Оттеглянето най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от военния пакт. Според Москва, разработеното оръжие не нарушава договора от 1987 г., посочва още БНР.

"Излизането на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие ще бъде втори удар по стратегическата стабилност в света", написа в Twitter ръководителят на временната комисия на Съвета на федерацията по информационната политика и медийните отношения Алексей Пушков.

Според вестник The New York Times изтеглянето на САЩ от спогодбата е свързано и с желанието на изпълнителната власт да противодейства на китайското военно присъствие в западната част на Тихия океан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com