Тръмп: Китай задушава Хонконг

2022
Тръмп: Китай задушава Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Тръмп обвини Китай, че не прилага принципа "една държава, една система" и "задушава" автономията на Хонконг, като се закани да прекрати преференциалното третиране на територията от страна на САЩ, пише британският вестник The Times.

В деня след като Китайският национален народен конгрес одобри новия закон за националната сигурност, президентът обеща санкции срещу китайските служители, поиска нови съвети за пътуване, предупреждаващи за опасността американците да бъдат наблюдавани от китайските служби за сигурност в Хонконг, и отмени визите на хиляди китайски студенти.

Протестите в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд ескалираха - сълзотворен газ след обстрел с камъни

В градовете на САЩ протестиращите се сблъскаха с полицията заради смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, съо...

Възникват опасения, че предложеният закон може да превърне в престъпление подкопаването на авторитета на Пекин в Хонконг.

В сряда държавният секретар Майк Помпео обяви пред Конгреса, че правителството на САЩ официално е определило, че Хонконг вече няма значителна автономия под китайско управление, проправяйки пътя на САЩ да спрат да третират Хонконг със статута, който е имал като бивша британска колония.

„Китай твърди, че защитава националната сигурност. Но истината е, че Хонконг беше сигурен и проспериращ като свободно общество “, заяви Тръмп. „Решението на Пекин слага край на всичко това. Той разширява обхвата на китайския апарат за държавна сигурност в доскорошния бастион на свободата.", предава "Фокус".

Президентът заяви, че новият закон е „очевидно нарушение на договорните задължения на Пекин с Обединеното кралство“ и „най-новата от серия от мерки, които намаляват дългогодишния и много горд статус на града“.

Зукърбърг обясни защо Facebook не прави като Twitter за постовете на Тръмп

Собственикът на Facebook Марк Зукърбърг обясни защо социалната му мрежа не последва примера на Twitter и не скри или изтри текст от пре...

Подкрепен от други високопоставени американски служители, включително държавния секретар Помпео, той продължи: „Последната намеса на Китай, заедно с други последни развития, които влошават свободите на територията, показва ясно, че Хонконг вече не е достатъчно автономен, за да получава специалното третиране, което ние сме си дали на тази територия след предаването й на Китай, който замени обещаната си формула от“ една страна, две системи“ с „една страна, една система“. Затова разпореждам на администрацията си да започне процеса на премахване на изключенията, които дават на Хонконг различно и специално отношение."

Доналд Тръмп каза, че промяната ще обхване "пълния набор от споразумения, които имаме с Хонконг, от нашия договор за екстрадиция до нашия експортен контрол". Той каза, че САЩ ще "ревизират съветите за пътуване на Държавния департамент за Хонконг, за да отразят повишената опасност от наблюдение и репресии от страна на китайския апарат за държавна сигурност", и заяви, че САЩ ще "предприемат действия за отмяна на преференциалното третиране на Хонконг като отделна митническа и туристическа територии от останалата част на Китай ”. САЩ също така ще „санкционират служители на Китайската народна република и хонконгски служители, пряко или косвено участващи в нарушаването на автономията и „задушаването“ на Хонконг, абсолютно ограничаващи свободата на Хонконг“.

Президентът също отмени визите за следдипломно обучение китайски студенти в САЩ, за които правителството смята, че имат връзки с Народоосвободителната армия. Президентът заяви, че те са участвали в „широкообхватна и натрупала ресурс кампания за придобиване на чувствителни технологии и интелектуална собственост в САЩ“.

В същото време в Щатите протестите заради убития афроамериканец станаха все по-жестоки - вече има двама простреляни полицаи, единият от които почина. Повече за тях - прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка