Тръмп наложи нови ограничения на TikTok и WeChat

2330
Тръмп наложи нови ограничения на TikTok и WeChat
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви широки ограничения за две популярни китайски социални медии, TikTok и WeChat, което е рязка ескалация в конфронтацията му с Китай и тя вероятно ще доведе до ответни действия. За това предупреждава американското издание The New York Times, цитирано от агенция "Фокус".

Двете изпълнителни заповеди, публикувани четвъртък и влизащи в сила след 45 дни, забраняват всякакви транзакции с WeChat или TikTok от физически или юридически лица. По същество се утвърждава срока от 45 дни, който Тръмп по-рано даде на компанията Microsoft, за да закупи американския дял на TikTok в САЩ. В случай, че сделка не се осъществи, TikTok вероятно ще бъде забранен в САЩ, както обеща Тръмп по-рано.

Тръмп дадe 45 дни на Microsoft за сделка за TikTok

Президентът Доналд Тръмп се съгласи да позволи на „Microsoft Corp“ да договори придобиването на популярното приложение TikT...

Напрежението между САЩ и Китай вече ескалира до нива, които не са наблюдавани от десетилетия поради разривите в геополитиката, технологиите и търговията. През последните месеци служителите на администрацията на Тръмп осъдиха действията на Китай в Хонконг, териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море и усилията му да създаде глобални технологични компании.

В съобщението, с което се обявява указа, Тръмп обвини WeChat, разработен от компанията Tencent, и TikTok на ByteDance, в предоставянето на канал за Китайската комунистическа партия (ККП) за получаване на лична информация на американски граждани, следене на китайските граждани в чужбина и провеждане на кампании за дезинформация в полза на интересите на Пекин.

„Разпространението в САЩ на мобилни приложения, разработени и притежавани от компании в Китайската народна република, продължава да заплашва националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ“, отбелязва президентът.

WeChat се използва широко в целия свят, по-специално от хора с китайски произход, които сърфират в приложението, за да общуват с приятели, да четат новини и да извършват бизнес сделки. Подобна забрана може ефективно да прекъсне голяма част от неформалната комуникация между хората в Китай и САЩ. 

TikTok вече води преговори с поне три американски компании, включително Microsoft, относно потенциално придобиване на дела на приложението в САЩ. Миналата седмица Microsoft заяви, че планира да продължи преговорите за закупуване на услугата на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия и ще приключи преговорите до 15 септември.

Microsoft не мисли да спре да вземе американския бизнес на TikTok

Американският технологичен гигант Microsoft съобщи, че продължава преговорите с китайското приложение за видео споделяне TikTok за заку...

Заплахата от пряка забрана за транзакции е сериозен удар за ByteDance. Считана за „фабриката за приложения“ на Китай, ByteDance е разработчик на повече от 20 популярни платформи, най-известна от които е TikTok.

Използван от повече от 800 млн. души в световен мащаб, TikTok стана популярен заради своите кратки, закачливи видеоклипове, които бързо се разпространяват по каналите на социалните медии.

За мнозина в Китай забраната на WeChat ще бъде по-голям проблем. TikTok не функционира в Китай, където ByteDance вместо това предлага еквивалентна услуга, наречена Douyin. 

WeChat, от друга страна, прескача системата от интернет филтри в Пекин и свързва общности в Китай и извън него. Студентите и живеещите в чужбина, използват приложението, за да поддържат връзка със семействата си, а инвеститорите го ползват за посреднически сделки. В Китай има малко алтернативи на WeChat, тъй като повечето други международни приложения за съобщения са блокирани.

Пекин на свой ред в петък обвини Вашингтон в "произволна политическа манипулация", а TikTok заплаши, че ще повдигне съдебни дела в американските съдилища срещу решението на президента Доналд Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка