Тръмп обяви, че САЩ приключват отношенията си със СЗО

3060
Тръмп обяви, че САЩ приключват отношенията си със СЗО
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 29 май, че страната му ще "прекрати" отношенията си със Световната здравна организация и ще "прекрати" финансирането на СЗО с оглед на предполагаем "пълен контрол" на международната здравна агенция от Китай.

"СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи", изтъкна американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи "тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве", подчерта Тръмп, предаде БНР.

"Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус", заяви той.

Тръмп за безредиците в Минеаполис: Когато започнат грабежите, започва и стрелбата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес да предприеме действия, за да постави град Минеаполис "под контрол". Традиционно, американ...

Президентът на Съединените щати също така издаде официални прокламации за "защита" на американските университети и финансови пазари от "китайски шпиони".

Тръмп отбеляза, че "жизненоважните университетски изследвания" трябва да се пазят от някои китайски студенти и изследвания, тъй като за Китай е известно, че "краде индустриални тайни".

Освен това президентът каза, че финансовата система на САЩ трябва да бъде защитена и че той ще нареди проучване на китайски компании, регистрирани на американските борси.

Доналд Тръмп посочи, че иска американските инвестиционни компании да дават на клиентите си еднаква информация за всички компании, в които влагат парите си.

Twitter официално показа, че Тръмп е лъжец, президентът на САЩ се разгневи (СНИМКИ)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини социалната мрежа Twitter, че се намесва в президентските избори и потиска свободата на словото, ...

Той разкри, че администрацията му ще започне процес на премахване на политическите изключения, които предоставят на Хонконг специално отношение. Тръмп настоя, че Хонконг вече не е "достатъчно" автономен, за да може да получи специално третиране от страна на САЩ.

Президентът на САЩ добави, че американското правителство също така ще започне преразглеждане на консултативния съвет за пътуване на Държавния департамент по отношение на Хонконг поради "повишената опасност от следене".

Малко по-рано днес британският министър-председател Борис Джонсън и американският президент Доналд Тръмп заявиха, че планът на Китай да наложи законодателство за националната сигурност в Хонконг би подкопал автономията на района и модела "една страна, две системи", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Лидерите заявиха, че планът на Китай да наложи законодателство за националната сигурност в Хонконг противоречи на задълженията му съгласно китайско-британската съвместна декларация и би подкопал автономията на Хонконг и рамката "една страна, две системи", посочи в изявление канцеларията на Джонсън след телефонния му разговор с Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com