Тръмп пред ООН: Китай трябваше да спре вируса

1586
Тръмп пред ООН: Китай трябваше да спре вируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред 75-ото Общо събрание на ООН, което започна тази седмица в Ню Йорк. За първи път в историята на организацията заради пандемията с коронавируса форумът се провежда във онлайн формат, припомня БГНЕС.

Освен Тръмп днес към общото събрание се обърнаха и президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Дзинпин.

САЩ обвини Китай за разпространението на заразата с коронавирус

Напрежението между САЩ и Китай излезе на преден план в годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, след като американският президент Дона...

Фокусът в речта на Тръмп беше върху Китай, с критики към Комунистическата партия в страната за несправяне с пандемията от COVID-19, намесата в чужди избори, шпионаж в САЩ и негативно влияние върху света.

"В първите дни на разпространението на вируса Китай забрани вътрешните пътувания, като същевременно разреши международни полети от Китай, за да заразят света", каза Тръмп.

„Китайското правителство и Световната здравна организация, всъщност контролирана от Китай, са разпространили неверни твърдения, че няма доказателства за предаване на вируса от човек на човек. Китай трябва да поеме отговорност за действията си”, заяви американският президент.

„Седемдесет и пет години след края на Втората световна война и основаването на ООН, ние отново сме въвлечени в глобална война. Водим ожесточена битка срещу невидим враг - китайският вирус, отнел безброй животи в 188 държави“, каза Тръмп.

Той добави, че САЩ са започнали най-агресивната мобилизация на ресурсите си от Втората световна война насам. "Ще разпространим ваксината, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията и ще влезем в нова ера на безпрецедентен напредък, сътрудничество и мир", каза той.

Коронавирусът по света: В САЩ вече има над 200 000 смъртни случая

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 31 480 193 и 31 777 771 според американ...

В речта си Тръмп засегна и важните преговори, осъществени с посредничеството на САЩ: между Израел, ОАЕ и Бахрейн, икономическото споразумение между Сърбия и Косово и натиска на САЩ върху членовете на НАТО да изпълнят бюджетите си за отбрана.

„Знаем, че американският прогрес е основата на свободата и сигурността по целия свят. През тези три кратки години изградихме най-силната икономика в историята“, каза той.

Тръмп заяви, че САЩ са похарчили 2,5 трилиона долара за въоръжените си сили през последните четири години ... "Внесохме нова енергия в НАТО."

Американският президент беше категоричен, че за да бъде ООН ефективна организация, тя трябва да се съсредоточи върху реалните проблеми в света. Те включват борбата с тероризма, нарушенията на правата на жените, трудовата експлоатация, трафика на наркотици, трафика на хора, както и религиозно мотивираните наказания и политиките на етническо прочистване на малцинствата.

В края на речта си той благослови Америка и страните и ООН. В синхрон с неговата идея "Америка преди всичко" Доналд Тръмп заяви, че "само като се грижите за собствените си граждани, ще положите реална основа за сътрудничество”.

Спад в броя на заразените с коронавирус в България, двама души са починали за денонощие

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България намаля и като абсолютно число, и като процент на положителни тестове. За деня от...

Още: "Коронавирусът по света: В САЩ вече има над 200 000 смъртни случая"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com