Тръмп с нов ангажимент да изтегли американските военни от Афганистан

4007
Тръмп с нов ангажимент да изтегли американските военни от Афганистан
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще върне американските войски от Афганистан в разумен срок, без да посочва дата. Той направи това изявление пред репортери в Белия дом, предаде БГНЕС.

"Всички знаят, че намаляваме присъствието на до осем хиляди военнослужещи. Ние контактуваме и с талибаните и с президента на Афганистан. Работим там не като войници, а като полиция. Мисля, че това вече е достатъчно", каза Тръмп.

Ангажирани сме да спазваме сделката със САЩ, обяви лидерът на талибаните в Афганистан

Лидерът на талибаните заяви, че са ангажирани да спазват споразумението със САЩ, въпреки че са обвинявани в извършването на хиляди атак...

"Нямам [конкретни срокове], [ще напуснем], когато е необходимо", добави Тръмп. В същото време американският президент отбеляза, че войниците могат да се върнат по всяко време.

Очаква се висши американски военни да обсъдят варианти за изтеглянето на американските войски от Афганистан с Тръмп през следващите няколко дни. Пълното изтегляне на войските може да настъпи още преди президентските избори през ноември, съобщиха пред вестник The New York Times тази седмица служители, запознати с въпроса.

Според тези длъжностни лица, Тръмп е изразил желание да изтегли войските на САЩ от Афганистан по-рано от срока, отбелязан в мирното споразумение с талибаните от 29 февруари 2020 г., в което се посочва, че американските войски ще бъдат напълно изтеглени в рамките на 12 до 14 месеца, ако групата изпълни условията, предвидени в споразумението. Една от уговорките е, че талибаните трябва публично да се откажат от връзките си както с "Ислямска държава", така и с "Ал Кайда", преди американските войски да започнат да напускат страната.

Въпреки това висши военни служители смятат, че изтеглянето на всички войски от Афганистан твърде бързо може да се отрази негативно на мирното споразумение с талибаните.

Афганистан моли за международна помощ заради коронавируса

Смъртните случаи в Афганистан, причинени от COVID-19, надхвърлиха 100, което принуди страната да потърси международна помощ за справяне...

Според The New York Times, Тръмп е настоял за предсрочно оттегляне заради опасенията относно разпространението на COVID-19 в Афганистан. Пентагонът смята, че поне 50% от афганистанските сили за сигурност са заразени с COVD-19; това спря обучението и съвместните операции между американските и афганистанските сили, въпреки че въздушните удари срещу "Ислямска държава" все още са в ход.

Когато Джонатан Хофман, помощник на министъра на отбраната по обществените въпроси, беше попитан дали американските войски ще напуснат Афганистан по-рано от предвиденото в споразумението с талибаните днес, той отговори, че всичко ще "зависи от условията".

Още: "САЩ си тръгват от Афганистан, без да са постигнали нещо трайно срещу талибаните"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com