Тръмп с подкрепа за Турция заради Сирия и критики към Ердоган заради Либия

2079
Тръмп с подкрепа за Турция заради Сирия и критики към Ердоган заради Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Доналд Тръмп призова Русия да прекрати подкрепата си за "жестокостите" на сирийския режим“ и изрази загрижеността на САЩ за насилието в региона Идлиб, съобщи Белият дом, предаде БГНЕС.

В разговор с турския президент Реджеп Ердоган Тръмп "изрази загриженост за насилието в Идлиб, Сирия и желанието на САЩ да се сложи край на подкрепата на Русия за жестокостите на режима на Асад", съобщиха от Белия дом.

Борел: ЕС трябва да се научи да говори на езика на силата

Европейския съюз(ЕС) трябва да се научи да говори на езика на силата и да започне да действа. Тази позиция беше изказана на Мюнхенската...

В неделя, 16 февруари, сирийската армия успя да установи контрол над нови райони в Идлиб. Припомняме, че там има постове и на турската армия.

В същия разговор с Ердоган, Тръмп изрази загриженост, че продължителната намеса в Либия само ще влоши ситуацията. Повече от година паралелно в Либия управляват две правителства: международно признатото правителство на националното съгласие на министър-председателят Фаиз Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, действащ в източната част на страната и подкрепен от Либийската национална армия, ръководена от Халифа Хафтар.

На 12 декември миналата година Хафтар обяви началото на атака срещу Триполи. От своя страна правителството на националното съгласие мобилизира всички въоръжени групировки под свой контрол, за да се защити, като официално потърси помощ от Турция въз основа на меморандум за военно сътрудничество, подписан в края на ноември. Командването на армията многократно обвини Анкара в доставяне на оръжие и предоставяне на друга логистична помощ на властите в Триполи, заобикаляйки международното ембарго, както и прехвърлянето на стотици наемници от Сирия в Либия, включително терористи от ИДИЛ.

Междувременно, NBC съобщи, че Тръмп e поискал американските разузнавателни агенции да елиминират Хамза бин Ладен, сина на основателя на Ал Кайда Осама бин Ладен. През септември миналата година Тръмп съобщи, че синът на Осама бин Ладен е убит по време на антитерористична операция в САЩ в Афганистан и Пакистан. Според него загубата на Хамза бин Ладен ще лиши бойците от един от лидерите и ще премахне "символичната връзка" с баща му.

Ердоган разговаря и с Путин, и с Тръмп за Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма да остави без отговор факта, че сирийските войски са обградили някои от т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com