Тръмп се предлага за посредник в спора между Индия и Китай

2827
Тръмп се предлага за посредник в спора между Индия и Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи в сряда да посредничи в това, което той нарече "яростна" гранична конфронтация между Индия и Китай в Хималаите.

Предложението на Тръмп дойде след като източници от индийската отбрана заявиха, че стотици китайски войници са се преместили в спорна зона по границата с дължина 3500 километра.

Преди две седмици няколко индийски и китайски бойци бяха ранени по време на юмручни боеве и замерване с камъни в друг сектор. Оттогава обаче не е съобщавано за насилие.

Докато се обвиняват взаимно за напрежението, двете най-населени държави в света подчертаха необходимостта от договаряне на уреждане на проблема в най-новия спор по тяхната граница.

Тръмп, който през последните години се стреми към по-тесни връзки с Индия, като същевременно участва и в напрегната търговска разправия с Китай, направи предложението си в изявление в Twitter.

"Информирахме както Индия, така и Китай, че САЩ са готови, желаят и могат да посредничат или арбитрират техния бушуващ сега граничен спор. Благодаря!" той каза.

Миналата година Тръмп предложи да посредничи между Индия и Пакистан заради техния спор в Кашмир, но това беше категорично отхвърлено от Индия.

Алис Уелс, най-висшият служител на Държавния департамент на САЩ за Южна Азия, заяви миналата седмица, че Китай се стреми да наруши регионалния баланс, на което трябва да се окаже съпротива.

Индия и Китай водят война за североизточния щат на Индия Аруначал Прадеш през 1962 г. Китай все още претендира за около 90 000 квадратни километра територия под контрола на Ню Делхи.

Макар че нито един изстрел не е изстрелян през границата им повече от четири десетилетия, има многобройни сблъсъци. През 2017 г. имаше 72-дневно напрежение, след като китайските сили се преместиха в спорното плато Доклам на границата между Китай, Индия и Бутан.

Имаше хвърлени камъни този месец в Наку Ла в индийския щат Сиким, който граничи с Бутан, Непал и Китай, преди "диалогът и взаимодействието" успокоиха темпераментите.

Twitter официално показа, че Тръмп е лъжец, президентът на САЩ се разгневи (СНИМКИ)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини социалната мрежа Twitter, че се намесва в президентските избори и потиска свободата на словото, ...

Оттогава фокусът се е преместил в Индия в района на Ладак, отвъд границата от Тибет. Индийските източници за отбрана твърдят, че китайските сили са се разположили на индийска територия в четири пункта.

Според източниците стотици китайски войски и превозни средства са преминали от индийската страна в един от четирите спорни места.

Дипломатически и военни наблюдатели казаха, че изглежда, че и двете страни се готвят за още една дълга конфронтация.

Техните външни министерства отрекоха каквато и да е вина, но призоваха да се използват установени канали за преговори.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и китайският президент Си Дзинпин се стремят да облекчат напрежението на срещи на върха през последните две години, когато се съгласиха да засилят граничните комуникации между своите военни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com