Тръмп се заканва на Джонсън заради Huawei

4864
Тръмп се заканва на Джонсън заради Huawei
Снимка: Getty Images/Guliver

Борис Джонсън е бил предупреден, че поема курс към дипломатическа война с Доналд Тръмп заради плановете си да предостави на китайската телекомуникационна компания Huawei достъп до британската 5G телефонна мрежа, съобщава британският The Times, цитиран от Агенция Фокус.

Президентът на САЩ e предупредил Джонсън, че предоставянето на зелена светлина на сделката ще бъде сериозна заплаха за националната сигурност и рискува разцепление в трансатлантическите отношения. Скандалът, заплашва да засенчи петъчните тържества посветени на Брекзит, за които Джонсън работи в продължение на три години.

Започна делото срещу финансовия директор на Huawei в Канада

В съд във Ванкувър беше дадено началото на делото срещу финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei Мън Уанджоу по иска...

Тръмп предложил на Джонсън Великобритания и САЩ да изградят алтернатива на Huawei заедно. Но британските служители смятат, че това би отнело твърде много време.

Трима американски сенатори, водени от бившия кандидат за президент Марко Рубио, предприеха безпрецедентната стъпка и в писмо до Съвета за национална сигурност призовават министрите да не отварят чувствителната нова телекомуникационна мрежа на Обединеното кралство към технологичния гигант, който има тесни връзки с китайското разузнаване. „Действията на компанията показват ясна история на хищническо и проблемно поведение“ и заключава, че „е в най-добрия интерес на Обединеното кралство, специалното за американско-британските отношения и благополучието на добре функциониращ пазар за 5G технологии, да се изключи Huawei ”, твърдят американските сенатори.

Те се изказаха, след като вчера министърът на финансите на Тръмп Стив Мнучин започна офанзива като определи сделката с Huawei като заплаха за „критичната“ инфраструктура, като същевременно предложи да „отдели много ресурси“ за търговско споразумение между САЩ и Великобритания тази година, ако Обединеното кралство се съобрази със САЩ

Решението за Huawei, което се очаква във вторник, вероятно ще предизвика спорове в рамките на самия британски кабинет . Един източник го сравнява с коронавируса, който поглъща света: „Huawei е китайският вирус през следващата седмица.“

САЩ притискат Лондон да се откаже от Huawei

Шефът на британската служба MИ5 отхвърли предположенията, че на обмена на разузнавателни данни между Великобритания и САЩ може да бъде ...

Прити Пател, министърът на вътрешните работи, и Бен Уолъс, министърът на отбраната, са „на пътя на войната“ на фона на твърденията, че служители на правителството са „посъветвали“ Джонсън да позволи на Huawei да изгради „несъществени“ части от мрежата.

Един висш служител заяви, че Huawei ще бъде „изключен от чувствителни места“ като Уестминстър и базите на Кралския флот във Фаслейн, Девонпорт и Портсмут.

В писмо, координирано от Рубио, трима американски сенатори твърдят, че интегрираният характер на британската 5G мрежа „елиминира“ аргумента на Джонсън, че Huawei ще бъде ограничен до „краищата“ на мрежата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com