Тръмп си изтърва нервите, след като Конгресът го порица за действията в Сирия

4038
Тръмп си изтърва нервите, след като Конгресът го порица за действията в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, осъждаща решението на президента на страната Доналд Тръмп да изтегли американските войски от североизточната част на Сирия, пише вестник Los Angeles Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Резолюцията не е законодателна, но е показателна за недоверието на законодателната власт в САЩ спрямо Тръмп. Причината - много републиканци я подкрепиха, като общо 354 конгресмени гласуваха "за", а само 60 се обявиха "против".

С резолюцията Камарата на представителите иска от САЩ да подкрепи хората, които бяха разселени в следствие от конфликта в Сирия. В него също така има призив към турския президент Реджеп Тайип Ердоган незабавно да прекрати военната операция в региона. Камарата също така призовава Тръмп да представи "ясен и специфичен план" за продължаване на борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Вотът идва малко след като американският президент проведе конференция със своя италиански колега Серджо Матарела, на която Тръмп защити решението си да изтегли войските на страната от Сирия.

Същевременно Тръмп нападна най-големия си съперник в Конгреса, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, като я нарече "политик от трета категория" по време на среща по политиката в Сирия, съобщи АФП.

"Той обиждаше, по-специално говорителя. Той я нарече политик трета категория", заяви лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър, след като заедно с Нанси Пелоси напуснаха срещата в Белия дом по спорното изтегляне на американските войски от северна Сирия.

Кюрдите спират борбата с ИД, Тръмп моли Ердоган да не бъде глупак и дава инициатива на Русия

Лидерът на Сирийските демократични сили (СДС), които са под атака от страна турската армия след изтеглянето на американските войски, об...

Пелоси заяви, че Тръмп изглежда "много разстроен" от вота в Камарата по-рано в сряда, който осъди неговите действия в Сирия, и че президентът е показал слабост по време на срещата с депутатите. Още преди срещата тя писа в Twitter, че Тръмп пречи на Конгреса, като отказва необходимата информация за Сирия.

Силна атака срещу Тръмп дойде и от сенатора-републиканец Линдзи Греъм, който е известен с позициите си на ястреб и беше много близък до Джон Маккейн - един от големите противници на Тръмп преживе. Греъм писа в Twitter, че не е съгласен с позицията на Тръмп да изостави кюрдите и че "Ислямска държава" няма да се възроди и че ако продължава с такава реторика, Тръмп ще е "по-голямо бедствие от Обама".

А какво е най-новото в Сирия - вижте в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com