Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън

3196
Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън
Снимка: iStock/Guliver

Турски съд разпореди освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, който беше държан в Турция през последните две години. Съдът обаче постанови три години затвор за пастора, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Окръжният съд в западния град Алиага призна за виновен Андрю Брънсън по обвинения за връзки с терористична група и го осъди на три години, един месец и 15 дни затвор. Въпреки това той беше освободен, имайки предвид времето, прекарано в затвора, и доброто му поведение по време на процеса. Съдът отмени домашния му арест и забраната за пътуване в чужбина, уточняват още световните агенции. 

Изглежда САЩ и Турция се разбраха за американския проповедник, обвинен в подкрепа на преврата

Анкара и Вашингтон са постигнали споразумение за освобождаването на американския протестантски проповедник Андрю Брънсън и отмяната на ...

Припомняме, че по-рано The Washington Post съобщи, че Анкара и Вашингтон са постигнали споразумение за освобождаването на американския протестантски проповедник и отмяната на американските санкции срещу Турция.

Брънсън е американски гражданин, но през последните десетилетия пребивава в района на Измир. Той беше арестуван по обвинение за връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и с т. нар. терористична организация на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО).

Анкара твърдеше, че именно привържениците на Гюлен са главните организатори на опита за държавен преврат през 2016 година. Американският проповедник отхвърли всички обвинения. На 25 юли мярката му за неотклонение беше променена в домашен арест. Прокуратурата в Турция настояваше за присъда от 35 години лишаване от свобода.

САЩ многократно отправяха призиви за освобождаване на Брънсън. В опит да принудят Анкара да отстъпи, на 1 август Съединените щати въведоха санкции спрямо двама министри от правителството на Ердоган и наказателни мита за турските алуминий и стомана. В отговор Ердоган също въведе наказателни мита за редица стоки и обяви бойкот на американската електроника. Политическата криза сериозно се отрази на турската икономика и от началото на годината лирата загуби почти половината от стойността си.

Ердоган: Турция спира завинаги с кредитите от МВФ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма повече да взима кредити от Международния валутен фонд (МВФ), предаде аген...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com