Уикилийкс отново вади тайни от световния ред

15234
Уикилийкс отново вади тайни от световния ред

Организацията "Уикилийкс" публикува нова онлайн база данни за 1,7 милиона документа, отразяващи американската външна политика, предаде БГНЕС.

Този път става дума за исторически данни, отнасящи се за периода от началото на 1973 до края на 1976 година. По това време американската външна политика до голяма степен се определя от Хенри Кисинджър, който работи като помощник на президента за националната сигурност и като държавен секретар в администрациите на Ричард Никсън / 1969-1974 г./ и Джералд Форд /1974-1977г./.

Както бе посочено от "Уикилийкс", става дума за документи, които отразяват курса на американската дипломация и отношенията на САЩ с различни страни по света. Базата данни включва докладни записки на посолствата на САЩ, разузнавателни доклади и кореспонденцията на Конгреса на САЩ, свързана с външната политика. "Уикилийкс" нарича тази база данни "Обществената библиотека на американската дипломация".

Повечето от тези документи по-рано са били със гриф "секретно" и "поверително". Сега ограниченията от достъпа до тях са снети и те са вече в общодостъпните американски архиви.

Периодът, за който "Уикилийкс" публикува документи, е един от най-напрегнатите и спорни моменти на Студената война.

През 1973 г. в Чили бе извършен въоръжен преврат срещу социалистическия президент Салвадор Алиенде, воден от генерал Аугусто Пиночет. Известно е, че дипломати и американските разузнавателни служби поддържаха контакти с групите, готови да завземат властта. Затова много публицисти и историци на Запад обвиняват правителството на Съединените американски щати и лично Хенри Кисинджър в съпричастност към държавния преврат в Чили.

В същото време средата на 70-те години на XX век стана период на политиката на "разведряване" и намаляване на напрежението между САЩ и СССР. През 1975 г. 35 страни от Западния и Източния блок подписаха Хелзинкските споразумения - заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа.

През 2010 г. "Уикилийкс" публикува в Интернет 250 хиляди поверителни грами на Държавния департамент на САЩ. Това са доклади на американските посолства в различни страни, включващи и чувствителна информация и откровени оценки, които не са били предназначени за публикуване. Появата на тези документи предизвика световен скандал. Смята се, че публикуването от Уикилийкс на американските откровения за авторитарните близкоизточни режими допринесе за революционните събития от "арабската пролет".

Според съобщения в пресата, в САЩ заседава тайно голямо жури срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, за да го обвини в шпионаж, което го заплашва с тежка присъда, включително смъртно наказание.

От юни миналата година Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. За голямо неудоволствие на Великобритания и САЩ Джулиан Асандж получи политическо убежище от Еквадор. Той прибегна до подобна стъпка, за да избегне екстрадиране в Швеция, където срещу него висят обвинения за сексуални престъпления, повдигнати от две негови бивши сътруднички. Според британската преса, Асанж е готов да отиде в Швеция, но изисква гаранция от Лондон и Стокхолм, че ако се яви в Швеция, властите там няма да го предадат на САЩ.

Новата база данни е изготвена под ръководството на Асандж през изминалата година, включително и по време на престоя му в посолството на Еквадор. Тъй като този път става дума за вече разсекретени документи, които са налични в публичното пространство, публикуването на дипломатическите досиета от миналото е малко вероятно да предизвика скандал. Въпреки това, според "Уикилийкс", разработената от групата търсачка ще позволи на изследователите да организират и опознаят огромен масив от документи и ще хвърли светлина върху неизвестни досега страници от външната политика на САЩ и световната история. /ИТАР-ТАСС /на снимката Хенри Кисинджър в началото на 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com