Украйна може да получи най-опасния военен дрон в света само за 1 долар (ВИДЕО)

8024
Украйна може да получи най-опасния военен дрон в света само за 1 долар (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Американският оръжеен производител General Atomics предлага да продаде на украинското правителство два безпилотни самолета Reaper MQ-9 за един долар. Целта е да помогне на страната да се защити от очакваната нова руска офанзива, съобщава The Wall Street Journal.

Сделката все пак ще изисква от Киев да похарчи около 10 млн. долара за подготовката и изпращането на мощните дронове в Украйна и около 8 млн. долара всяка година за поддръжка.

Няма злоупотреба със средства от САЩ в Украйна, според американското министерство на финансите

Няма индикации за злоупотреба с американски средства в Украйна, заявиха от Министерството на финансите на Съединените щати във вторник,...

Според писмо на General Atomics, цитирано от The Wall Street Journal, предложението ще включва наземна контролна станция за управление на безпилотните самолети почти навсякъде. Предложението е направено от главния изпълнителен директор Линдън Блу до аташето по отбраната на Украйна във Вашингтон миналата седмица.

Белият дом, който ще трябва да одобри продажбата, е отказал коментар. Украинското правителство - също.

Говорител на General Atomics заяви, че компанията не може да коментира конкретни сделки, но "вярваме, че Украйна се нуждае от способности като Reaper - и то скоро".

"General Atomics обсъжда изискванията на украинските въоръжени сили с правителството на Украйна от много месеци и продължава да се ангажира да ги подкрепя по всякакъв възможен начин", заяви говорител на компанията.

През изминалата година САЩ предоставиха на Украйна повече от 700 по-малки безпилотни летателни апарати, включително тактически дронове Switchblade. Те са били използвани широко за защита на украинските позиции.

Над 60 бронирани машини "Брадли" вече пътуват от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

САЩ изпратиха първата партида бронирани бойни машини „Брадли“ на Украйна. Тя се състои от над 60 „убийци на танкове&l...

ОЩЕ: Ново модерно смъртоносно оръжие за Украйна - в САЩ се чудят да дадат ли заради страх от бюрокрация (ВИДЕО)

Reaper обаче е много по-усъвършенстван дрон със значително по-голям обсег, скорост и възможности. Той е най-големият дрон в света с обсег няколко хиляди километра. Има размах на крилата от около 20 метра и може да бъде въоръжен с ракети и бомби, както и да лети повече от 24 часа.

Reaper е оборудван с турбовитлов двигател с мощност 712 kW (950 к.с.). По-голямата мощност му позволява да носи 15 пъти по-голям полезен товар от боеприпаси и да се движи с около три пъти по-висока скорост от MQ-1 Predator - по-стар дрон на General Atomics. През 2006 г. тогавашният началник на щаба на ВВС на САЩ генерал Тийд Моузли нарича Reaper MQ-9 "ловец-убиец". Смятат го за най-опасния военен дрон в света.

Компанията предлага за Украйна по-стара версия на дрона - самолет MQ-9A Block 1, който обикновено струва по няколко милиона долара за брой. General Atomics не съобщава каква част от тези разходи ще ѝ бъдат възстановени.

Washington Post: Танковете "Ейбрамс" ще пристигнат в Украйна не по-рано от края на 2023 г.

Американските танкове Abrams М1А2, доставките на които бяха официално обявени от Белия дом, ще пристигнат в Украйна не по-рано от края ...

Дронът Reaper, заедно с Gray Eagle - също произведен от General Atomics, ще позволи на украинските сили да нанасят удари и да извършват наблюдение над руските войски от по-безопасно разстояние. Белият дом се противопоставя срещу доставката на Gray Eagle, които в момента се използват от американската армия, поради опасения, че чувствителната технология на борда на самолета, включително камерата, може да попадне в руски ръце, ако дронът бъде свален.

ОЩЕ: САЩ с нова военна помощ за Украйна, идват ли по-дългобойни боеприпаси?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com