Ураганът "Сета" достигна бреговете на САЩ

1491
Ураганът "Сета" достигна бреговете на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Ураганът „Сета“ удари южната част на САЩ тази сряда като ураган от категория 2 (по петстепенна скала ), донасяйки опасни ветрове и големи вълни в Луизиана, докато жителите на Ню Орлиънс се подготвиха за възможни наводнения, съобщава „Дойче Веле“, предаде БГНЕС.

Ураганът е отслабнал, когато се е преместил на югоизток от Мисисипи, но въпреки това е пренесъл ветрове със скорост до 145 км / ч в сряда вечерта, според Националния център за урагани (CNH) в своя бюлетин от 03:00 GMT.

Базираният в Маями център също така предупреди за "животозастрашаващо наводнение и силен вятър" в райони в югоизточната част на Мисисипи и Луизиана, щат, многократно засегнат от бури тази година.

CNH издаде предупреждение за ураган, обхващащо Ню Орлиънс, а кметът ЛаТоя Кантрел призова жителите да останат у дома. "Не сме излезли от коловоза, но се справяме добре", каза той.

Аварийните екипи на Ню Орлиънс предупредиха в Туиър, че дърветата и електропроводите са се срутили. В града имаше силен вятър и дъжд, в някои квартали прекъсна електрозахранването. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви по радиото, че около 500 000 души в щата са без ток.

Властите призоваха жителите да евакуират уязвимите райони или да съхраняват спешни доставки или храна, вода и лекарства в продължение на поне три дни, а в най-уязвимите крайбрежни райони беше наложен вечерен час.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри обявяването на извънредно положение за Луизиана във вторник вечерта, като позволи освобождаването на федерални ресурси, съобщи Белият дом.

„Сета“ повлия на Луизиана шест дни преди президентските избори, въпреки че не се очакваше да повлияе на нейното развитие, тъй като предсрочното гласуване вече приключи в този щат.

Ню Орлиънс все още е травмиран от „Катрина“

Тъй като първите дъждове и ветрове започнаха, жителите на Ню Орлиънс побързаха да се подготвят, осигурявайки прозорците си, премествайки превозни средства и лодки в планините, а в някои случаи подреждайки чували с пясък, за да се предпазят от потенциално наводнение.

Това е петата голяма буря, която удря Луизиана тази година. Районът на Ню Орлиънс многократно е трябвало да бъде нащрек, макар че досега тежестта е поемана от градове край езерото Чарлз, на около 200 мили западно, близо до границата с Тексас.

Този път обаче местните власти призоваха да не си вярват, особено поради риска от опасни ветрове и щетите и прекъсванията на електрозахранването, които могат да ги придружат.

Този път наводненията изглеждаха по-малко заплаха за този град, тъй като бурята се движи много бързо, с около 20 мили в час.

Въпреки това, шлюзовете на града се затваряха и операторите на помпи, които може да имат затруднения да не позволят на водата да стигне до улиците при силен дъжд бяха готови.

Ню Орлиънс остава травмиран от урагана "Катрина", който наводни 80% от града и уби преди повече от 1800 души преди 15 години.

Ураганът "Сета", който се беше образувал над Карибско море, се стовари в понеделник вечерта близо до Сиудад Чемуил, в мексиканския щат Кинтана Ро , без да има жертви.

Сезонът на ураганите, който все още не е приключил, е особено интензивен тази година. Тъй като списъкът с предсказаните имена свърши, метеоролозите започнаха да ги идентифицират с гръцката азбука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com