Уволниха зам.-директора на ФБР два дни преди пенсионирането му

6871
Уволниха зам.-директора на ФБР два дни преди пенсионирането му
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни вчера заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб два дни преди пенсионирането му, съобщи Ройтерс.

Именно Маккейб участва активно в разследването на президентските избори през 2016 г.

Белият дом отново нападна Джеймс Коми

Белият дом възобнови атаките си срещу бившия директор на ФБР Джеймс Коми, оправдавайки уволнението му с твърдения, че той е извършил лъ...

В официално изявление Сешънс посочи, че освобождаването на Маккейб от поста е било наложително, тъй като вътрешна проверка е установила, че от него системно е изтичала информация към медиите и че умишлено е заблуждавал следователите за действията си.

"ФБР очаква всеки служител да се придържа към най-високите възможни стандарти на честност, почтеност и отчетност", изтъкна Сешънс, добавяйки, че решението за преждевременното прекратяване на правомощията на Маккейб е било съгласувано с Отдела за професионална отговорност на ФБР и с високопоставени лица от Министерството на правосъдието.

Уволнението на Маккейб идва само два дни преди 50-тия му рожден ден, когато щеше да се оттегли от ФБР с пълен размер на пенсията си. Отстраняването му - което се случва девет месеца след като Тръмп махна и Джеймс Коми - поставя пенсията на Маккейб в опасност. Предполага се, че това не е случайност.

Повод за подозрения по този въпрос е и реакцията на Тръмп към уволнението на заместник-директора. Малко след официалното оповестяване на новината американският президент щастливо заяви в "Twitter, че отстраняването на Маккейб е "страхотен ден за работещите във ФБР и страхотен ден за демокрацията".

"Андрю Маккейб УВОЛНЕН, страхотен ден за трудещите се мъже и жени във ФБР - страхотен ден за Демокрацията. Праведният Джеймс Коми беше негов шеф и го накара да изглежда като слабак", туитна Тръмп.

Джеймс Коми пише книга за трудностите в живота си, включително с Тръмп

Джеймс Коми, който беше уволнен през май от президент на САЩ Доналд Тръмп като директор на ФБР, пише книга за най-трудните периоди от ж...

От своя страна Маккейб обяви, че е жертва на войната на администрацията, насочена срещу ФБР и специалния прокурор, разследващ намесата на Русия в победата на Тръмп на изборите.

Припомняме, че, на практика, Андрю Маккейб подаде оставката си още през януари тази година след множеството месеци натиск от страна на президента Доналд Тръмп, който отправяше по негов адрес постоянни обвинения в политическа пристрастност. В частност американският лидер и републиканците бяха недоволни от ролята на Маккейб в разследването на скандала с тайните писма на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, тъй като то така и не доведе до повдигането на обвинения срещу нея.

Освен това Маккейб беше приятел на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, когото американският държавен глава уволни заради разследването за влиянието на Русия върху изборите в САЩ. Решение, което стана причина Тръмп да бъде застрашен от импийчмънт за възпрепятстване на правосъдието.

Други западни медии съобщиха тогава, че Маккейб е решил да напусне длъжността си и заради разговор с настоящия директор на ФБР Кристофър Рей, който е бил последната капка за него. Според сведенията на източници на Си Ен Ен, Рей е уведомил заместника си, че планира да събере своя „група от доверени сътрудници“ в Бюрото и че ще отстрани всеки, който откаже да бъде част от нея.

Въпреки оставката си Маккейб остана в регистъра на служителите на Бюрото, като правомощията му трябваше да изтекат в края на този месец. Целта беше той да вземе пълиня размер на пенсията си по този начин. Сега това надали ще се случи.

Владимир Путин предложи политическо убежище на Джеймс Коми

Владимир Путин заяви, че Русия е готова да предостави политически убежище на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, ако срещу него започне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com