В САЩ проучват доколко Cambridge Analytica е помогнала на Тръмп, Зукърбърг с признания за скандала

3131
В САЩ проучват доколко Cambridge Analytica е помогнала на Тръмп, Зукърбърг с признания за скандала
Снимка: Доналд Тръмп

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър проучва деловите отношения между президента Доналд Тръмп и британската компания Cambridge Analytica по време на предизборната му кампания. Cambridge Analytica е обвинена в незаконното събиране на личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа Facebook с цел съставяне на поведенчески инструмент за анализ на психологическите им портрети. Той е трябвало да послужи по време на предизборната кампания за по-целенасочена предизборна агитация и прогнози за резултатите от изборите.

Екипът на Мълър провежда разследване във връзка с предполагаема намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 година, припомня БГНЕС.

Съдът в САЩ изглежда е помогнал Тръмп да стане президент

Доналд Тръмп можеше и да не е президент на САЩ, ако съдебно решение, взето през 2011 година, всъщност не беше взето или съдът беше заст...

Според ABC специалният прокурор през последните няколко седмици се интересува сериозно каква била функцията на Cambridge Analytica, която е била наета от предизборния щаб на Тръмп. Телевизионният канал отбелязва, че представители на екипа на Мълър вече са разпитали редица експерти в областта на анализа на цифрови данни, които са работили за кампанията на Тръмп и съответно са си сътрудничили с британската компания.

Скандалът избухна отново, след като The New York съобщи, че Cambridge Analytica е успяла да се сдобие с личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа Facebook, за да разработят алгоритъм на политическите предпочитания на избирателите. От Facebook обясниха, че през 2015 година професорът по психология в Кеймбридж Александър Коган, с помощта на приложението "This is your digital life", което е създал в платформата на Facebook, е предал на британската компания масивен обем лични данни на потребители. Същата година приложението е блокирано, а Коган е трябвало да изтрие данните. По-късно обаче от Facebook са установили, че той не е направил това.

Мащабите на скандала са големи. Инвеститорите на Facebook за дни претърпяха огромни загуби, като само в борсовата сесия в Ню Йорк в нощта на 19-ти срещу 20-ти март загубите бяха 37 млрд. долара.

Марк Зукърбърг прекрати мълчанието

Същевременно основателят на Facebook Марк Зукърбърг най-сетне говори публично за скандала "Cambridge Analytica", като пое отговорността: "Направихме грешки и трябва да действаме по-добре".

Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

Скандалът "Cambridge Analytica", който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е далеч по-мащабен и засяга в много сериозна степен на...

Facebook направи грешки и има още какво да прави, за да подобри услугата си, каза той, коментирайки скандала. Зукърбърг пое отговорността за това, което се случва с Facebook и обеща на потребителите на мрежата да направи така, че те да могат по-добре да контролират как се използват личните им данни.

"Има още неща за правене, ние трябва да действаме по-бързо и да ги свършим", писа той в профила си във Facebook. Думите му бяха адресирани и до акционерите, които от няколко дни търпят тежки загуби.

"Носим отговорността да пазим вашите лични данни и ако не можем да го направим, не заслужаваме да ви служим", каза Зукърбърг пред CNN. Той добави, че компанията детайлно ще прегледа приложенията във Facebook. Онези, които са съмнителни или чиито разработчици отказват да се подложат на разследванията на компанията, ще бъдат забранени, каза Зукърбърг. Личните данни на другите приложения ще бъдат ограничени до "име, снимка и имейл адрес", обеща той. И добави нещо революционно - че изглежда е дошло времето, когато продукти като Facebook следва да подлежат на много по-строга институционална регулация.

Марк Зукърбърг потвърди, че през 2015 година Коган е уверил Facebook, че е изтрил данните, но впоследствие това се е оказало невярно. "Това беше удар по доверието между Коган, Cambridge Analytica и Facebook, но това беше и удар по доверието между Facebook и тези, които споделят своите данни с нас. Ние трябва да поправим това“, каза Зукърбърг. Той потвърди, че приложението е било изтеглено от около 300 000 души, които са споделили своите лични данни и тези на свои приятели.

"Като се има предвид начина, по който функционира нашата платформа, това означава, че Коган е имал достъп до данните на десетки милиони хора", призна Зукърбърг, но допълни, че през 2014 година Facebook е променил платформата си, така че да ограничи огромен брой данни, до които дотогава можело да се стигне с различни приложения в социалната мрежа - като Farmville например. Оттогава подобни приложения "не могат да искат данни на "приятели", освен ако въпросните не са си изтеглили сами приложението“, увери Зукърбърг.

Кукловоди зад Тръмп и Brexit лъснаха в скандал за изборни измами

Компанията за анализ на данни и информация Cambridge Analytica се е намесвала в хода на избори в различни части на света, прибягвайки д...

Той потвърди също, че компанията е научила през 2015 година от работещи за The Guardian журналисти, че Коган е предоставил данните на компанията Cambridge Analytica, която е специализирана в анализ на данни и е работила за предизборната кампания на Доналд Тръмп. Cambridge Analytica отрече да е използвала този тип данни за подобна дейност, но записи със скрита камера показват обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка