В САЩ се готвят за бустерна доза ваксина срещу коронавирус, въпреки оставки на големи специалисти

2867
В САЩ се готвят за бустерна доза ваксина срещу коронавирус, въпреки оставки на големи специалисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският медицински регулатор (FDA) вероятно ще одобри по-широкото използване на допълнителни (бустер) дози ваксина срещу коронавирус в страната през следващите няколко седмици. Това мнение беше изразено в неделя в ефира на телевизионния канал CBS от ръководителя на Националните здравни институти на САЩ (към Министерството на здравеопазването) Франсис Колинс, предаде БГНЕС.

"Мисля, разбира се, че през следващите седмици ще бъде взето решение за разширяване на използването на бустери извън списъка с категории хора, който беше одобрен в петък", каза той.

И в Англия почва ваксиниране срещу коронавирус с трета доза

От днес, 20 септември, ще започне изпращането на покани за трета доза ваксина срещу коронавирус на около 1,5 милиона души в Англия. Тез...

На 17 септември Консултативният съвет на Администрацията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването на САЩ (FDA) отхвърли искане за масово приложение на бустерни дози на ваксината Comirnaty, разработена от американските и германските фармацевтични компании Pfizer и BioNTech. След кратка пауза обаче той проведе второ гласуване. В резултат на това беше одобрено използването на допълнителни дози от това лекарство, по-специално за американци на възраст над 65 години или страдащи от сериозни хронични заболявания.

"Мисля, че е много важно, че консултативният съвет на FDA гласува единодушно да се предоставят бустерни дози на хора над 65 години и в риск от инфекция, включително здравни работници. Започнахме да мислим в тази посока. Наличните доказателства трябва да предполагат същото да е необходимо за по-млади хора, които не са изложени на риск", каза Колинс. "Но мисля, че някои от данните, които получаваме, особено от Израел, свидетелстват в полза на факта, че е вероятно да стигнем до това решение", обяви Колинс.

Той каза също, че експертите проучват дали е възможно да се реваксинират хората, ваксинирани с една ваксина с друго лекарство. "Ще получим повече информация в рамките на две или три седмици. В момента нямаме отговор", добави шефът на Националните здравни институти на САЩ.

Още: Топ медицински специалисти в САЩ, които отговарят за ваксините, напускат - заради бустерната доза срещу коронавируса

В Испания разрешиха поставянето на трета доза, 73% са напълно имунизирани

След подробен анализ в Испания бе разрешено на хората в "ситуация на сериозна имуносупресия", да получат трета доза от ваксина срещу CO...

Междувременно Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, обяви, че се надява, че благодарение на мащабната ваксинационна кампания смъртността от коронавирус в страната няма да надхвърли 1 милион души, съобщи СNN.

"Надявам се това да не се случи", каза той. "И съм сигурен, че подобен сценарий не може да се счита за неизбежен. Имаме всички възможности за това - надеждни и ефективни ваксини както на теория, така и на практика. Ако по-голямата част от населението е ваксинирано, това определено няма да се случи", каза инфекционист номер едно в САЩ. Той припомни, че поне 70 000 000 американци имат право на безплатна ваксина, "но все още не са я получили".

Според университета "Джон Хопкинс", който прави изчисленията си въз основа на информация от федералните и местните власти, повече от 42 милиона случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в САЩ от началото на пандемията, а над 673 000 души са починали. Страната е на първо място в света и по двата показателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com