Великобритания винаги ще защитава Фолклендските острови

6786
Великобритания винаги ще защитава Фолклендските острови

Решимостта на Великобритания да подкрепя Фолклендските острови няма да намалее, каза британският премиер Дейвид Камерън във връзка с 30-годишнина от края на конфликта с Аржентина, предаде БГНЕС.

Той остро осъди "агресивните заплахи" от страна на Буенос Айрес. "Нашето намерение е да подкрепяме жителите на Фолклендските острови /така се наричат спорните острови от Великобритания, докато Аржентина ги нарича Малвински острови/ не е намаляло през изминалите 30 години и няма да намалее през следващите", увери британският премиер. "От 180 години десет поколения считат Фолклендските острови за свой дом и правят всичко възможно да гарантират проспериращо бъдеще на своите деца. Въпреки агресивните заплахи отсреща, те ще успеят", каза още Камерън, визирайки Аржентина, без обаче да я спомене нито веднъж в комюникето си.

"Референдумът следващата година ще позволи на жителите на Фолклендските острови да направят окончателен избор. И както сме поемали защитата на техните жители в миналото, ще го правим и в бъдеще", увери той. Във връзка с 30-та годишнина от края на конфликта Камерън отдаде почит и на 225-та британски войници, "които платиха най-високата цена, за да могат жителите на Фолклендските острови да живеят в мир и да са свободни", заяви той.

Войната на Малвинските острови между Аржентина и Великобритания продължи от 2 април до 14 юни 1982 г. В нея загинаха 649 аржентиски войници, 225 британски и 3 местни жители. На Малвинските /Фолклендските острови, които се намират край бреговете на Патагония, живеят 3 000 души. Островите се намират под британски контрол от 1833 г., но Аржентина продължава да претендира за тях.

Редактор: Яна Баярова

Великобритания заплаши Аржентина със санкции

Плавителството в Лондон може да въведе санкции срещу Аржентина заради икономическия натиск, който страната оказва над Фолклендските /М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com