Внесоха в Сената резолюцията за импийчмънт Доналд Тръмп

1330
Внесоха в Сената резолюцията за импийчмънт Доналд Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Късно снощи представители на долната камара на Конгреса на САЩ внесоха в Сената резолюция за импийчмънт на бившия американски президент Доналд Тръмп. Безпрецедентността на ситуацията се крие във факта, че за първи път в историята на страната един и същ президент е подложен двукратно на процедурата за отстраняване от власт. В резолюцията има само една обвинителия доклад - подбуждане към бунт, информира ТАСС. „Прокурорите от името на Камарата на представителите са тук и са готови да представят докалд за импийчмънт“, каза демократичният конгресмен Джейми Раскин. След това, той прочете пълния текст на резолюцията от името на всички прокурори. "Сенатът е готов да започне процеса", отговори на свой ред сенаторът от Демократическата партия Патрик Лийи (от Върмонт), който изпълнява функцията на временен ръководител на Сената.

Самият процес на импийчмънт ще започне след 8 февруари. По време на сесиите членовете на Камарата на представителите, така наречените администратори на импийчмънт, ще действат като прокурори, а сенаторите като съдебни заседатели. Лийхи ще председателства процеса. Според CNN, ако ставаше въпрос за импийчмънт на настоящия президент, тогава председателят, според американския закон, щеше да бъде шефът на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс. Именно той беше председател на процеса в рамките на първия импийчмънт на Тръмп, в резултат на който републиканецът беше оправдан. Като се има предвид обаче, че президентският мандат на Тръмп изтече на 20-ти януари, ролята на председател за първи път в историята на САЩ е възложена на законодател. Лий е временният ръководител на Сената. Това е втората по важност позиция в горната камара на Конгреса след вицепрезидента на САЩ. Според американското законодателство вторият човек в йерархията на щата се оглавява от Сената.

Предлагат процесът за импийчмънт на Тръмп да е чак след месец

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл предложи да се удължи времето за подготовка на процеса за импийчмънт на бившия президен...

Републиканският лидер на Сената Мич Макконъл изпрати на лидера на демократичното мнозинство Чък Шумер своята версия на процедурата. Според предложението на Макконъл, прокурорите измежду членовете на Камарата на представителите е трябвало да внесат статията за импийчмънт на 28-ми януари. До 4-ти февруари Тръмп щеше да има време да отговори на твърденията. Самият процес трябваше да започне след 13-ти февруари. Контролираната от демократите Камара на представителите на 13-ти януари одобри резолюция за импийчмънт на Тръмп. Демократите направиха първия си опит да го отстранят от длъжност през 2019 г. Тогава долната камара също одобри обвиненията, но Сенатът, в който републиканците имаха мнозинство, в началото на 2020 г. оправда държавния глава.

Припомняме, че вторият път процедурата за импийчмънт бе инициирана заради изявления, направени от Тръмп на 6-ти януари. На този ден поддръжници на републиканеца, събрали се в столицата на САЩ за митинг в подкрепа на хиляди, се втурнаха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, проведени в страната на 3-ти ноември миналата година. Сега демократите контролират 50 места в горния законодателен орган на страната. Републиканците имат същия брой. Тъй като обаче Камала Харис заема поста вицепрезидент, членовете на нейната партия автоматично имат предимство. Съгласно законодателството, заместник-ръководителят на американската администрация може да гласува в Сената, ако при разглеждането на определен въпрос позициите на законодателите са разделени поравно. Окончателното решение изисква 2/3 от гласовете (най-малко 67 от 100). Решението на Сената не подлежи на обжалване. В същото време, според Чък Шумер, ако импийчмънт бъде одобрен, горната камара също ще гласува за забрана на Тръмп да заема публична длъжност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com