За година - 3000 сексуални престъпления при споделени пътувания

7807
За година - 3000 сексуални престъпления при споделени пътувания
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 3000 сексуални посегателства са били докладвани по време на пътувания чрез Uber през 2018 година, заявиха от компанията в дългоочакван в САЩ доклад за безопасността на услугата.

Статистиката включва 229 изнасилвания при осъществени 1,3 милиарда пътувания на компанията. Uber отбеляза, че шофьорите и пътуващите са били нападани и че са извършени някои нападения между пътуващи, уточнява БГНЕС.

Uber бе оправдан за убитата пешеходка

  Прокуратурата на окръг Явапаи, щата Аризона, не е намерила основания за повдигане обвинения срещу компанията Uber за инцидента ...

През 2017 година компанията заяви, че са били регистрирани 2936 сексуални посегателства. Uber обосновава своите цифри на докладвани от пътници и шофьори престъпления - което означава, че действителните числа могат да бъдат много по-високи. Сексуалните посегателства обикновено не се съобщават.

"Подозирам, че много хора ще бъдат изненадани колко редки са тези инциденти. Други разбираемо ще си помислят, че все още са твърде чести. Някои хора ще оценят колко много сме направили за безопасността; други ще кажат, че имаме още работа. Всички те ще са прави", написа в Twitter изпълнителният директор на Uber по повод доклада.

Uber и конкурентът ѝ в предоставянето на тази услуга Lyft са се сблъсквали многократно с критика, тъй като не са направили достатъчно, за да защитят безопасността на своите водачи и пътници. Десетки жени съдят Lyft, твърдейки, че компанията е трябвало да направи повече, за да ги защити от нападения на шофьори. Жена от Кънектикът подаде иск срещу Uber миналия месец, твърдейки, че е била нападната сексуално от шофьора си.

Докладът за безопасност на Uber е първият по рода си, заявиха от компанията. "Скриването на тази информация не прави нищо за безопасността", казва Uber в изявление. Компанията планира да публикува доклад за безопасност на всеки две години в бъдеще.

Забраната и глобите за Uber в България остават

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди забраната за дейността на Uber в България и наложените 200 000 лева гл...

Майк Бомбергер, адвокат, представляващ над 100 жертви на сексуални посегателства в съдебни дела срещу Uber и Lyft, заяви, че аплодира Uber за публикуването на данните. "Един от проблемите на двете компании е, че те са се скрили и са се опитали да прикрият броя на сексуалните посегателства, които се случват в техните превозни средства", каза той. Бомбергер заяви, че вярва, че 80% до 90% от нападенията в доклада на Uber са могли да бъдат предотвратени чрез мерки като камери в колите, които записват пътуванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com