За пръв път жена стана финансов министър на САЩ

1697
За пръв път жена стана финансов министър на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенатът на САЩ одобри Джанет Йелън, номинирана от президента Джо Байдън, за поста министър на финансите на страната, предаде БГНЕС.

В близко бъдеще 74-годишната Йелен, която ще стане първата жена начело на Министерството на финансите на САЩ, ще положи клетва. През 2014 г. тя стана първата жена, която е председател на системата на Федералния резерв на САЩ (FRS), т.е. централна банка на страната.

Конгресмени искат ФБР да разследва Twitter и Facebook за щурма на Капитолия

ФБР да включи също Facebook и Twitter в разследването на участието на платформата Parler в щурма на Капитолия, съобщава Fox News. За то...

На 19 януари на изслушване по разглеждането на кандидатурата на Йелън в съответната комисия тя обяви, че възнамерява да извърши задълбочен анализ на дейността на финансовия отдел в областта на налагането на санкции срещу други държави. В същото време, в отговорите на въпросите на сенаторите, Йелън обяви твърд ангажимент за ограничителни мерки срещу Русия във връзка с Украйна и Крим.

През 1967 г. Йелен завършва с отличие Икономическия факултет на Университета Браун, през 1971 г. докторат в Йейлския университет.

През 1997-1999 г. тя председателства Съвета на икономическите съветници при тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън.

Като председател на Федералния резерв

Като председател на Централната банка Йелън заменя Бен Бернанке, който води политика на ниски лихвени проценти. Когато Йелън поема Федералния резерв, инфлацията в САЩ възлиза на 1,5% (под минимума от 2% за 2012 г.), безработицата е 6,7%, икономическият растеж е 1,7%, а националният дълг на страната е 16,7 трилиона долара (96,6% от БВП). С подобряването на макроикономическите резултати през есента на 2014 г. тя завършва програмата за количествено облекчаване на Бернанке (бел. ред. - печатане на пари) и се връща към по-традиционната парична политика.

Байдън се обяви за стимулиране на родното производство

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише заповед, според която федералното правителство трябва да дава предимство на американските комп...

По времето на Йелън, Федералният резерв започва да използва регулаторни инструменти за борба със спекулациите. Но наблюдателите смятат първото увеличение на основния лихвен процент от 2008 г. насам като едно от най-важните му постижения. Спадът в равнището на безработица, подобрените прогнози за инфлацията и ръста на БВП на САЩ позволяват на Федералния резерв на 14 декември 2015 г. да повиши процента от 0,25-0,5% на 0,5-0,75%.

На 15 март 2017 г. Федералния резерв повишава лихвения процент (лихвата, при която отпуска заеми на търговските банки) до 0,75-1,0%, на 14 юни - до 1-1,25%, а на 13 декември - до 1,25-1,5%. Такива мерки, наред с други неща, са продиктувани от рязкото покачване на индикаторите за запасите. Въпреки прекратяването на политиката за количествено облекчаване, държавният дълг на САЩ продължава да расте. Сега той възлиза на близо 28 трилиона долара.

При Тръмп

45-ият президент Доналд Тръмп, в нарушение на традицията, не номинира Йелън за втори мандат. Тя многократно критикува икономическата политика на републиканеца, твърдейки, че той "нищо не разбира от икономика".

Йелън има отличия от Йейлския университет, почетен доктор по право от университета Браун (1998) и хуманитарни науки от колеж Бард (2000), почетен доктор по право от Британския университет в Уорик (2015) и почетен сътрудник на Британската академия (2016) .

Китай e на първо място по привличане на нови чуждестранни инвестиции

Китай е изпреварил САЩ като водеща дестинация в света за нови преки чуждестранни инвестиции, сочат данни на ООН, предаде BBC. Новите и...

През последните две години редица големи компании са платили на Йелън общо над 7 милиона долара, според Службата за етика на правителството на САЩ (1 януари 2021 г.). Сред тях са американските банки Citigroup и Goldman Sachs, както и корпорацията Google. Йелън получава тези пари за лекции пред служители на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com