X
 
 

Забраниха на половинката на Борис Джонсън да влиза в САЩ

9554 0
photo of Забраниха на половинката на Борис Джонсън да влиза в САЩ
Снимка: Getty Images
Властите в Съединените щати отказаха да издадат виза на приятелката на британския премиер Борис Джонсън Кари Саймъндс. Предполагаемата причина за отказа е нейно пътуване до непризнатата държава Сомалиленд през миналата година, съобщава британският в. Daily Mail.

Саймъндс е трябвало да посети САЩ, за да проведе няколко срещи, свързани с работата на природозащитната организация Oceana. Тя е подала заявление за работна виза, но имиграционната служба е отказала да издаде разрешение, предава БГНЕС.

Предполага се, че отказът е заради петдневното й пътуване до Източна Африка заедно с родения в Сомалия социална активистка Нумко Али, известна с кампанията си срещу женското обрязване. Двете посещават Сомалиленд – северна територия, обявила независимост от Сомалия през 1991 г., но непризната в международен план.

По време на визитата й Саймъндс се среща с с лидера на Сомалиленд Муса Бихи Абди, с когото обсъждат проблемите на жените и замърсяването на моретата. Великобритания не е признала независимостта на Сомалиленд, но поддържа контакти с правителство там.

Не е известно дали Саймъндс се е регистрирала в електронната система за авторизация на пътувания ESTA, която позволява на поданици на Обединеното кралство да извършват краткосрочни безвизови пътувания до САЩ. Предвид историята на нейните пътувания, системата би могла автоматично да откаже влизане в страната.

През 2016 г. във формуляра на ESTA е добавен въпрос за посещения в Иран, Ирак, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен. Ако кандидатът отговори положително на този въпрос, системата може да генерира отказ.

Според дипломатически източници, все още има надежда този въпрос да се реши така, че "госпожица Саймъндс да осъществи планираното си посещение в САЩ".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...