X
 
 

Засега Сенатът на САЩ спря признаването на арменския геноцид в Турция

1396 1
Засега Сенатът на САЩ спря признаването на арменския геноцид в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver
Доминираната от демократи Камара на представителите прие резолюция за признаване на арменския геноцид със съкрушителните 405-11 в края на октомври. Но в Сената мнозинството принадлежи на републиканците, подкрепящи президента Доналд Тръмп и там резолюцията засега е спряна, припомня БГНЕС.

Белият дом не иска законодателството да бъде придвижено напред, докато преговаря с Анкара по чувствителни въпроси като антитерористичната операция на Турция в Северна Сирия и купуването от съюзник от НАТО на системата за противоракетна отбрана С-400 от Русия, което може да провокира американски санкции.

Сенатът на САЩ не прие резолюцията за арменския геноцид

Сенатът на САЩ не одобри резолюция, приета от Камарата на представителите, относно арменския геноцид през 1915 г., след като сенаторът...

Турция възрази срещу представянето на инцидентите от 1915 г. като "геноцид", по-скоро ги нарича трагедия, в която както турци, така и арменци са дали жертви в разгара на Първата световна война. Анкара многократно предлага създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения под наблюдението на международни експерти, които да разгледат въпроса. Анкара разглежда чуждата намеса по този въпрос като заплаха за суверенитета на Турция.

Сенаторът от демократите Боб Менендес и сенаторът от републикацните Тед Крус се опитаха да предизвикат гласуване в Сената за резолюцията. Републиканецът Кевин Креймър го блокира, като заяви, че времето не е подходящо, след като Тръмп проведе разговори с турския президент Тайип Ердоган на срещата на върха на НАТО в Лондон. "Не мисля, че има член на Сената, който да няма сериозни притеснения относно поведението на Турция", каза Креймър и добави: "В подходящия момент можем да го приемем".

Менендес не се съгласи, като отбеляза, че Ердоган наскоро посети Вашингтон и нищо не се беше променено. Той обеща да идва в камарата на Сената веднъж седмично, за да повдига въпроса. "Няма да спра, докато не направим това, което е морално и принципно правилно", каза Менендес.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Крайно време е да се признае арменският геноцид с 1.5 млн жертви и Турция да плати обезщетение. Но крайно време е да се признае и украинският геноцид - гладомор, съвсем съзнателно и целенасочено организиран от Русия с 9 млн жертви, умрели в непоносими дългомесечни страдания и то при наличие на огромен – 20 млн тона – житен резерв в страната., както и за казахския гладомор с 1 млн жертви. И двата виж още ›› гладомора са с цел сломяване на съпротивата на селяните срещу налагането на колхозната система. Русия дължи обезщетения на двата жестоко покосени народа. Именно руски комисии са прочесвали село по село и са конфискували и последните хранителни запаси и домашни животни на населението, а руски военни отряди са блокирали гладуващите области и са разстрелвали всеки, който се опита да се изсели.