Защо присъдата на Матис за Тръмп е пагубна

5248
 Защо присъдата на Матис за Тръмп е пагубна
Снимка: Getty Images/Guliver

Чашата се счупи. Бившият министър на отбраната на САЩ Джим Матис - когото президентът Доналд Тръмп сравняваше с един от своите герои, генерал Джордж Патън - в сряда пусна изявление , гласящо : „Доналд Тръмп е първият президент в живота ми, който не се опитва да обедини Американски народ - дори не се преструва, че се опитва. Вместо това той се опитва да ни раздели. Свидетели сме на последствията от три години от това преднамерено усилие. " Така започва анализ на CNN по темата.

Изявлението на Матис дойде, след като в понеделник полицията нападна мирни протестиращи пред Белия дом с гумени куршуми и газ, така че Тръмп да има фотосесия с библия пред църквата "Свети Йоан" близо до Белия дом.

Има три причини твърдението на Матис да е толкова важно.

Първо, Матис прекара две години в тясно сътрудничество с Тръмп като негов първи министър на отбраната и така той е в състояние да направи обвинението, че президентът умишлено е провеждал политика на разделение, докато е бил на служба. Това не е обвинение, отправено от някой учен критик, а от един от най-старшите членове на кабинета на Тръмп, който прекарваше незнайно колко часове в работа директно с него.

Тръмп си остава дебел по медицински стандарт

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не страда от страничните ефекти от пиенето на хидроксихлорохин и е в добро здраве, въпреки че остава с ...

Второ, Матис е до голяма степен почитан от американските военни и в кръговете за национална сигурност заради звездната си военна кариера, която включва командването на най-дългата въздушна кампания в историята от американски военен кораб в морето до зона за кацане в Афганистан по време на войната срещу талибаните през 2001 г. След това Матис завежда американските морски пехотинци в Багдад, за да свали Саддам Хюсеин през 2003 г., а по-късно той командва CENTCOM, ръководейки всички американски войни в Близкия изток по време на администрацията на Обама.

Трето, Матис промени позицията си да не критикува Тръмп. Той написа в своята автобиография за 2019 г. "Call Sign Chaos": „Аз съм старомоден: не пиша за заемащи поста президенти“. И когато той беше на обиколката си, популяризирайки книгата си по време на многократни интервюта, Матис не се поддаде да разкрие реалните си възгледи за Тръмп.

На парти за книгата на Матис във Вашингтон, на което присъствах, Мери Луиз Кели, водеща на "All Things Considered" на NPR, попита Матис какво ще му е необходимо, за да критикува Тръмп публично. Възможно ли е някога да настъпи момент, в който да почувства, че трябва да говори, ако почувства, че страната е наистина обезверена? Матис се оживи, казвайки, че никога няма да направи това.

Очевидно Матис сега чувства, че страната е затънала и той ясно и недвусмислено заяви, че Тръмп е заплаха за Конституцията, казвайки в изявлението в сряда: „Когато се присъединих към военните, преди около 50 години, аз се заклех да подкрепя и защитавам Конституцията. Никога не съм си представял, че на войници, полагащи същата клетва, ще бъде разпоредено при никакви обстоятелства да нарушават конституционните права на своите съграждани - още по-малко да предоставят причудлива фотосесия за избрания главнокомандващ."

Тръмп, който се наслаждава на церемониалните аспекти да бъде главнокомандващ, сега има нововъзникващ блок от висши пенсионирани генерали срещу себе си. Тръмп, разбира се, ще изпълнява обичайните си трикове да ги очерня, но трябва да е наясно, че ако този блок започне да се организира, за да му се противопостави, когато се стреми към преизбиране, президентът трудно ще обрисува тези висши генерали като куп слаби представители на „дълбоката държава“, след като толкова много от тях се представиха героично в дългите войни след 9/11.

Удължиха полицейския час във Вашингтон

Кметът на Вашингтон Муриел Боузър удължи полицейския час с още един ден, но го премести от по-късно. След като в продължение на два дни...

Както се очакваше, само часове след като Матис пусна изявлението си, Тръмп отвърна с туитове, наричайки го „най-надценения генерал в света“ и заяви, че не харесва стила му на ръководство.

Матис се присъединява към нарастващия хор срещу Тръмп от почитани пенсионирани висши военни офицери, който включва бившия председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майк Мълън, който в The Atlantic във вторник написа: „Вчера ме заболя да видя служители на охраната… насилствено да проправят път през Лафайет Площад за улеснят посещението на президента пред църквата "Свети Йоан". Досега трябваше да бъда сдържан да говоря по въпроси, свързани с ръководството на президента Тръмп, но ние сме в точка на отклонение и събитията от последните няколко седмици направиха невъзможно да останем смълчани."

Пенсионираният четиризвезден генерал от морската пехота Джон Алън, който ръководи института Брукингс във Вашингтон, окръг Колумбия, написа в списание „Външна политика“ в сряда вечерта: „Дори за случайния наблюдател понеделникът беше ужасен за Съединените щати и неговата демокрация. Речта на президента беше изчислена да проектира неговата погрешна и произволна власт, но той не успя да проектира нито една от по-висшите емоции или лидерство, отчаяно необходими във всеки квартал на тази нация през този ужасен момент. "

Сега Тръмп е в позицията на получаващ многобройни критики от много от най-добрите пенсионирани американски генерали и адмирали. Водещият пенсиониран четиризвезден офицер ген. Стенли Маккристал каза пред ABC News през 2018 г., че намира Тръмп за аморален и нечестен.

Адм. Уилям Макрейвън, архитектът на операцията, при която беше убит Осама бин Ладен, написа във в. „Вашингтон пост“ през 2018 г. „С вашите действия объркахте децата ни, унизихте ни на световната сцена и, най-лошото от всичко, ни разделихте като нация. "

Snapchat ограничи публикациите на Тръмп заради расизъм

Snapchat в сряда спря да промотира постове на американския президент Доналд Тръмп, заявявайки, че подбуждат към "расово насилие", съобщ...

Пенсионираният тризвезден генерал Марк Хертлинг, анализатор на СNN, също е доста критичен към Тръмп по редица въпроси - например, когато Тръмп нападна адмирал Макрейвън, че нее намерил Осама бин Ладен по-рано, Хертлинг описа това като " отвратителна атака".

Дори настоящият министър на отбраната на Тръмп Марк Еспър, бивш офицер в американската армия, се дистанцира от Тръмп, като публично заяви в сряда, че не е съгласен с идеята, която президентът предложи, да се използва федералната военна сила срещу американските протестиращи, които упражняват техните права в съответствие с първата поправка на конституцията.

След като Еспър каза публично истината за Великия лидер, не бива да се учудваме, ако в крайна сметка той бъде изритан от Света на Тръмп, , за да бъде заменен с някой по-съобразителен.

Вижте още:

Бившият военен министър на Тръмп открито почна да го критикува

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com