Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?

2042
Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?
Снимка: iStock/Guliver

В рамките на месец представители на Световната здравна организация излязоха с две противоположни мнения по отношение на хидроксихлорохина. Първо обявиха, че тестват лекарството срещу коронавирус и може да го признаят официално като лек срещу заразата, а след това - че спират тестовете си с него.

СЗО сваля доверието си от хидроксихлорокина като решение срещу коронавируса

СЗО с мисия в Китай - проучва произхода на COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) ще изпрати мисия в Китай, която ще проучи произхода на COVID-19, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. ...

На 3 юни обаче СЗО обяви, че възобновява изпитанията с хидроксихлорохин за лечение на коронавирус.

Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина? Разследване на The Guardian дава отговор на този въпрос. След него СЗО се върна към тестовете с медикамента.

Оказва се, че Световната здравна организация е взела решението си за прекратяване на клиничните изследвания с хидроксихлорина на база на публикуваното в сп. "The Lancet" проучване за вредите от препарата, което всъщност се основава на анализ на данни, подадени от фирма със съмнителна репутация. Данните обхващат проучване от 15 000 пациенти в 1 200 болници в цял свят.

Изследването е на малката американска компания "Surgisphere", която събрала данните. Повечето от служителите на компанията били без научно образование, а този, който ръководел проучването е всъщност автор на научнофантастична литература. Сред работещите във фирмата имало дори еротичен модел и хостеса, представяща се за маркетинг специалист. Общият брой на служителите на "Surgisphere" в LinkedIn бил първоначално 6 души, а преди седмица намалял на 3. За съавтор на изследването е посочен Сапан Дезай, главен изпълнителен директор на "Surgisphere". Срещу него обаче се водят три дела за злоупотреби, свързани с базата данни на "Surgisphere". В същото време, до миналия понеделник бутонът "свържи се с нас" на сайта на компанията водел до сайт, изработен на WordPress за криптовалута.

Умират от коронавирус или с коронавирус – силно експертно несъгласие с Мутафчийски и СЗО

Колко точно хора са умрели от коронавирус? А с коронавирус? Отговорът на тези въпроси според д-р Стоян Алексов, един от водещите патоан...

Как тогава фирмата е събрала данните си от 1 200 болници?

Съмненията в разследващият екип на The Guardian започват след сериозно разминаване в изследването на компанията в броя на заразените и смъртните случаи в Австралия. Дезай се оправдал пред репортерите, че е станала неволно грешка в системата като са включени и починалите в една малка болница в Китай.

В същото време болници, които са посочени като част от изследването на континента - отричат да са подавали данни за "Surgisphere".

Остава въпросът проверила ли е СЗО данните на съмнителната компания или просто й се е предоверила? Ако не е проверила данните, това поставя под съмнение авторитетът на организацията, която и без това е под сериозно изпитание от натискът на САЩ и развитието на пандемията.

Associated Press показа, че Китай е крил от СЗО за коронавируса

През януари, 2020 година, Световната здравна организация публично похвали Китай за бързата му реакция относно новия коронавирус SARS-Co...

Хидроксихлорохинът или хлорохинът се използва в цял свят в борбата с коронавируса, включително и в България, под строг лекарски контрол само при много тежки случаи и при непрекъснато болнично наблюдение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка