1 кофичка кисело мляко преди лягане ни спасява от следните проблеми

40178
1 кофичка кисело мляко преди лягане ни спасява от следните проблеми
Снимка: iStock/Guliver

Вкусна и свежа храна, ключова съставка за рецепти за сладкиши и ястия, средство за разкрасяване като част от домашно забъркани маски, цяр, използван традиционно в народната медицина, киселото мляко безспорно е сред най-популярните и консумирани храни по цял свят, известно със своите вкусови, диетични и лечебни качества. Българското кисело мляко е национално богатство, патентовано дори в Патентното ни ведомство, а бактерията, благодарение на която се получава киселото мляко, идентифицирана от д-р Стамен Григоров през 1905 година, е кръстена на страната ни – Lactobacillus bulgaricus. С богатото си съдържание на полезни бактерии, витамини, минерали и пробиотици киселото мляко доставя неоспорими ползи за здравето. Вероятно ви е известно благотворното му въздействие върху стомашно-чревния тракт, имунната система, сърцето и съдовете, както и неговите антибиотични, детоксикиращи и антимикробни свойства. Източник е на калций, характеризиращ се с лесно усвояване, с което млякото подпомага поддържането на костите и зъбите здрави. Счита се, че може да има значително въздействие и при онкологични заболявания.

Малко се знае обаче за ползите от консумацията на кисело мляко преди лягане и как чаша или кофичка от тази храна, възприемана с право като национална гордост, могат да допринесат за общото здравословно състояние и разрешаване на редица здравословни проблеми.

Маска от кисело мляко за дълга и здрава коса

Кисело мляко преди лягане? Разбира се. Ползите са доказани

1. По-тънка талия

Да започнем с очевидната полза от консумацията на кисели мляко преди лягане, с което да заместите обилната вечеря – ще отслабнете и ще се радвате на по-тънка талия. Стройното тяло се свързва и с по-нисък риск от развитие на хронични заболявания като сърдечно-съдови, диабет, метаболитни и други, с което заместването на вечерята с чаша мляко е не само грижа за красотата, но и за здравето. Имайте предвид обаче, че това се отнася само за чистото кисело мляко, което не съдържа захар, добавки, ядки, мюсли, консерванти и други вещества, които ще го превърнат в калорийна бомба със съмнителна полза за здравето. Така кофичка кисело мляко преди лягане ни предпазва от напълняване и ни спестява редица проблеми, произтичащи от наднорменото тегло.

2. Ценни протеини

Консумацията на кисело мляко доставя на тялото ценни протеини, които съдействат за по-усилена и пълноценна тренировка и изграждане на мускулна маса. Кофичка кисело мляко преди лягане предпазва от загубата на мускулна маса по време на сън – проблем, с който се сблъскват активно спортуващите.

3. Сладък сън

Консумация на кисело мляко преди лягане ви помага да заспите по-лесно и да се радвате на по-качествен сън. Тоест киселото мляко ви предпазва от безсъние. Това се дължи на аминокиселината триптофан, която се превръща в тялото в два хормона, подпомагащи съня – серотонин и мелатонин. Така консумацията на кофичка преди лягане ще ви отпусне и накара да се почувствате по-сънливи. Ще се радвате и на по-спокоен сън, когато заспите. Не е случайно, че изпиването на чаша мляко преди лягане се препоръчва като средство за облекчаване на безсънието – всички млечни продукти действат именно така. Само обърнете внимание да е истинско мляко, а не нишесте и вода. 

Здравословна диета с кисело мляко

4. Подкрепя имунна система… в червата ви

Малко известен за потребителите факт е, че значителна част от имунната система се намира в червата. Консумацията на кисело мляко преди лягане подобрява храносмилателните процеси и се грижи за здравето на червата. Пробиотиците в продукта са идеално средство за целта и ви помагат да поддържате нивата на добрите си бактерии високи и тялото ви да функционира оптимално. Консумирайки кисело мляко преди лягане се предпазвате от проблеми със стомаха и червата.

5. Поддържа сърцето, съдовете и костите здрави, докато спите

Изследванията върху специфичните ефекти на киселото мляко върху здравето все още продължават, но е безспорно доказано, че доставя на организма необходимия калций за здрави кости, орално здраве, профилактика на остеопорозата, както и за профилактика на някои системни заболявания като ревматоидния артрит. Ежедневният прием на кисело мляко преди сън също може да предпази от сърдечни заболявания и диабет тип 2 и да намали риска от развитие на това заболяване с до 18%. 

6. Сладка наслада

Просто защото е вкусно и сладко и ви предпазва от това да посегнете към вредните пакетирани лакомства. А това също е добра причина да приключите деня си с него и да се насладите на вкуса му, преди да се пренесете в прегръдките на Морфей. Заслужили сте си този вкусен десерт без угризения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com